Бившият МВР шеф В. Вучков с 30 протестиращи стопира отдаването в частни ръце на пирамидите в Стоб, душат за финансови машинации

На сесията присъства и бившият вътрешен министър В. Вучков, който три дни от седмицата живее в Стоб. Вляво – отец Димитър, а вдясно от него - Бойка Тасева.

Приходите от екопътеките за 2015 г. са 9016 лв., а разходите само за заплати – 26 966 лв., 2017 г.: 24 698 лв. на 31 824 лв., твърди вносителят на предложението Слави Христов

Жители на селото: Това е лъжа…

Кметът на с. Стоб Георги Ставрев: Напрежението в селото е невероятно и ако беше решено обратното, не мога да кажа какво щеше да се случи

 

С 4 „за“, 6 „против“ и един „въздържал се“ общинските съветници в Кочериново отхвърлиха предложението на общинския съветник Слави Христов за отдаване под аренда или на концесия на двете екопътеки, водещи до природния феномен Стобски пирамиди над с. Стоб. Съветниците възложиха на кмета Иван Минков да извърши проверка и в едномесечен срок да докладва на ОбС за предприетите мерки и действия по отношение на посочени от присъстващи на заседанието нередности по туристическия обект. Решението на съветниците бе аплодирано от дошлите на заседанието няколко десетки жители на селото.

Припомняме, че жители на село Стоб се обявиха против идеята да се отдадат под аренда двете екопътеки към природния феномен Стобски пирамиди. Недоволните граждани заявиха, че ще започнат протести, ако решението бъде прието. За в. „Вяра“ Слави Христов обаче посочи, че има и поддръжници на неговото предложение, но те не са дошли, а на сесията присъствали хора, които имат някакви интереси към обекта.

Повече от час продължиха дебатите дали природният феномен може да се отдаде на частно външно дружество. На сесията присъстваха и бившият вътрешен министър Веселин Вучков, и отец Димитър Димитров – енорийски свещеник на селото. Изказаха се още Бойка Тасева – пенсионер, бивш счетоводител, и Мила Горова. Всички те бяха категорично против отдаването на Екопътеката на частно лице.

„Тъй като община Кочериново няма финансов ресурс, с цел оптимизиране на разходите, предлагам ОбС да приеме решение за изразяване на принципно съгласие кметът на община Кочериново да възложи обществена поръчка за услуга по „Избор на оператор за управление, поддържане и стопанисване на екопътека „Стобски пирамиди”, с цел подобряване на туристическата инфраструктура и оптимизиране на разходите, гласеше докладната на Слави Христов, председател на ПК по ТСУ, ОС, благоустрояване и комунални дейности.

Съветникът прочете предоставени му данни, в които се посочва, че приходите от екопътеките за 2015 г. са 9016 лв., а разходите само за заплати – 26 966 лв. Присъстващи го репликираха, че това не е вярно. „За 2017 г. приходите са 24 698 лв., а разходите за заплати и осигуровки – 31 824 лв.“, продължи Христов и посочи, че такива са данните и „…ако някой го е издал това погрешно, това значи ме е подвел и да си носи отговорност. „Освен това, посочи той, Туристическият център има и други разходи.“ Според него самият път от разклона е в окаяно състояние. „Ако стане някакъв проблем с турист, примерно припаднал на екопътеката – първият въпрос е къде ще мине линейката и как ще се качи? Втори въпрос – ако стане пожар, откъде ще се качи пожарната? Ще викаме БТР-и!?… Екотоалетни не работят! Безопасността на съоръженията… някой ходил ли е там от съветниците? Има дупки, ями и т.н. Някой трябва да поддържа“, каза още Христов. Стобчани обаче го репликираха с думите: „Какви съоръжения има горе?“ и се размениха следните реплики: „Идете горе и се разходете!“, „Ходил съм, какви съоръжения има?“, „Не ми дръж такъв тон?“, „О, господинчо, не така!“, след което председателят Калин Везенков предупреди да се спазва ред в залата, а се чуха и гласове сесията да бъде прекратена.

Кметът Иван Минков (вдясно) бе категоричен, че дори да бъде гласувано от ОбС такова решение, той ще го върне.

Слави Христов продължи с твърдението, че Туристическият център работи като един самостоятелен обект, а Стобските пирамиди и екопътеката като друг самостоятелен обект.

„Имаме канализация, нямаме вода. Ние само билетчета ли късаме, или предлагаме някакъв вид услуги? Тези пирамиди трябва да се оптимизират да носят туристически приходи на общината. Не съм казал, че трябва да се даде на концесия. Моето предложение е да се оторизира кметът да проучи възможностите след консултации със собствениците на подобни обекти и да се изготви оптимален вариант“, заяви още Христов.

Слави Христов показва документи за приходите в Туристическия център.

Калин Везенков даде думата на 4 човека от присъстващите стобчани, а съветникът Румен Янакиев бе категоричен, че след като те са избрани от гражданите, трябва да защитават техните интереси.

Енорийският свещеник на с. Стоб Димитър Димитров заяви, че храмът в селото се е намирал в м. Цървището до 1860 г., а след това е преместен на днешното си място. Но земята е църковна. Дадена е още от цар Иван Шишман – 1 дка и пазим този документ. „Аз нямам право да продавам. Имаме Епархийски съвет на светата Софийска митрополия и ако трябва да се решава съдбата му, трябва да се обърнете към нея“, каза той.

Бояна Сотирова и кметът на с. Стоб Георги Ставрев (вляво)

Бившият министър проф. Веселин Вучков напомни, че е роден в с. Стоб, има къща там и живее три дни в седмицата в селото, там живеят и родителите му. Той посочи, че в селото има напрежение от момента, в който се разбра, че е внесена докладна записка за обявяване обществена поръчка да се даде на частен оператор.

„За да заяви интерес частен оператор – това си е стопански субект, то той трябва да формира печалба. Напомням, че има основна пътека, изградена през 2004 г. по европроект от общината с евросредства. Пред нея има голям паркинг и отделно от това от южната страна изградена преди няколко години екопътека за инвалиди. Таксата ще стане не по-малко от 5 лв. и 2 лв. паркинг. Говорил съм с много хора – призоваваме ви да не приемате тази точка. Силно съм ангажиран към Стобските пирамиди, те са част от нашия живот. От време на време частен интерес се опитва да се домогне до тях. С много усилия преди 4-5 години те бяха включени в 100-те национални туристически обекти. Това засили туристически поток. Там има стотици посетители. Но като услуга – не е добро. В момента стърчат арматурни железа, паднали огради – това е много опасно и трябва там да се подобри грижата за самите пирамиди. Но това трябва да стане чрез общината и назначените общински служители. Да не се дава на частен оператор. Общината да положи малко повече грижи. Има един участък на самия връх Конски рид – пътеката е тясна, ще се срине и след 3-4 години ще бъде абсолютно непроходима. Никой няма да може да се качи на най-красивото място, където все още има основи от една стара беседка, която е там от 70 г. Няма да се гледат Рилското корито, подстъпите към манастира и самите пирамиди, защото ще се разрушат.

И друго: 2011-2012 г. се направи опит с нотариален акт да се придобие собственост върху почти половината от паркинга. Заради напрежение в селото, медийни публикации и полицейски проверки този жител на Стоб подари тази част на общината, което смятам, че е уязвимо от юридическа гледна точка. Той бе завел пред нотариус в Дупница петима жители на селото, които да кажат, че през последните 10 години без никой да му се противопостави непрекъснато до 2011 г. е владял тази част от паркинга. Което цялото село е свидетел, че е абсолютно невярно. Независимо от това има издаден нотариален акт. Той призова общината да намери юридически механизъм да обезсили този констативен нотариален акт, понеже този човек може да отмени това дарение всеки момент, тъй като има срок за това, който изтича“, каза още Вучков.

Бойка Тасева заяви, че този обект се посещава от много хора и от разклона до него всичко трябва да е образцово, защото това е лицето на селото. Затова е необходимо да се поддържа на ниво.

Мила Горова бе категорична, че екопътеките не бива да се отдават под наем. „Ако това се допусне – да се проведе събрание, след това иницииране на Инициативен комитети за референдум“, посочи тя.

Бояна Сотирова, служител в Туристическия център, обясни, че през 2015 г. достъпът до екопътеката е бил затруднен дълго време, докато се изграждаше канализация в с. Стоб и това е оказало влияние върху приходите. Но през 2016 и 2017 г. приходите са двойно и тройно увеличени. Екопътеката се поддържа, доколкото е възможно.

„Ние сме малка община, парите не стигат… Това, което се изгради по европроектите, вече изминаха гаранциите, а кметът на с. Стоб е тук – това, което е поискал, винаги се стараем да го направим в рамките на възможното“, каза кметът Иван Минков. Той заяви, че паркингът няма как да се отдаде формално, защото е под гаранция. Става въпрос за част от канализацията, която е изградена там, което не позволява да се даде под наем. И допълни, че той като кмет има доста правомощия, може да върне това решение, а може и да не се съобрази с него.

„Може би г-н Слави Христов, преди да даде докладната, трябваше да се срещне с жителите на с. Стоб да се направи събрание и мисля тогава нямаше да има смисъл от това напрежение. Искам да ви кажа, че нищо не е станало. Иначе това, което се каза от г-н Слави Христов, г-н Вучков и от всички други – е вярно“, заяви още Минков.

След приключването на обсъжданията общинският съветник Йосифов даде две конкретни предложения: редакция на текста на докладната „ОбС не дава принципно съгласие“ и второто: „Във връзка с направените констатации по отношение на състоянието на Екопътека „Стобски пирамиди“ възлагаме на кмета на община Кочериново да извърши проверка и в едномесечен срок да докладва на ОбС за предприетите мерки и действия по отношение на екопътеката.“

Председателят Калин Везенков припомни, че само екопътеката е общинска собственост, нищо друго. По отношение на паркинга – не е имало такова предложение за отдаване.

Съветниците не приеха първото предложение на Йосифов. Те отхвърлиха докладната на Слави Христов и възложиха на кмета да извърши проверка на обекта и след месец да докладва.

Кметът на село Стоб Георги Ставрев пък заяви след гласуването: “Напрежението в селото е невероятно и ако беше решено обратното, не мога да кажа какво щеше да се случи”.