Селото е много хубаво, но инфраструктурата куца, признаха двамата

 

Пременени като работници от ТКЗС-то, треньорът по карате Марти Асенов и айти специалистът Иван Иванов удивиха цялото самоковско село Говедарци. Двамата софиянци гостуваха в селото с още десетина приятели. Щурата компания прегледа гардероба от миналато на домакините си. Дамите се прехласнаха по говедарски народни носии и се накиприха с тях. Щурото дуо обаче обра овациите със сините текезесарски престилки.

„Модното” шествие премина из селото и събра погледите на минувачите и всички ги поздравиха. Щом ги забелязаха, местните им махаха с две ръце и шеговито им предлагаха черна работа на надница. Двамата наминаха и към манастира „Св. Георги“.

„Много хубаво село, ама инфраструктурата куца, няма асфалтирани улици. Сигурно тука е асфалтирано от годините, когато са носени такива престилки от бабите и дядовците ни.

Сините престилки, носиите са спомени от едно щастливо детство заедно с нашите баби и дядовци на село. Сутрин излизаха за работа с престилки, трудеха се ударно. Те са били като родители за нас и са ни помогнали да се превърнем в хората, които сме днес“ – споделиха туристи в Говедарци.

„Много е хубав въздухът на Говедарци, хората са много добри, гостоприемни, обичаме Рила, затова сме тука и пак ще дойдем“ – обещаха на местните Иван и Мартин, докато се снимаха с тях за спомен.