Дупничанинът Илия Арнаудов: След изграждането на подпорната стена на р. Бистрица се наводняват мазетата ми, от ВиК да поставят тръба

Управителят на дружеството Илия Илиев: Това не е наш ангажимент, въпреки всичко ще изпратя работници на място

 

Мазетата на Илия Арнаудов са наводнени.

 

Пропуск при изграждането на подпорната стена на река Бистрица над Черния мост в центъра на Дупница създава проблеми на 67-годишния Илия Арнаудов, живеещ на ул. „Христо Ботев” №52. Заради липсата на една тръба, която не е поставена при направата на стената, се наводняват мазетата на Илия Арнаудов. Бившият оператор в ТЕЦ „Бобов дол” дойде в редакцията, за да потърси съдействие. Пенсионираният работник на топлоцентралата донесе и снимки с наводнените мазета. Арнаудов обвинява за недовършената работа общинския съветник от ОДБ Костадин Костадинов и ”ВиК-Дупница” ЕООД. Костадинов бе категоричен, че няма нищо общо с проблема, управителят на общинското дружество Илия Илиев – също.

„Преди време бяха отпуснати средства от Общинския съвет и беше направена подпорна стена от моя имот до стария плаж. Накрая обаче на част от подпорната стена са оставени технологични отвори, които в момента поемат водата от дренажен канал на ВиК с питейна вода. При спукване на тръба работниците на дружеството отварят щранг, а водата отива в моите мазета. Принудих се да изнеса всичко, останаха само празни касетки, както и малко дървен материал, но проблемът не е само в това, че не мога да ползвам двете мазета. Влагата остава в помещенията. Плачевното е най-вече, че обикалям, за да търся помощ. Разговарях с управителя на ВиК Илиев, който каза, че ще оправят нещата, както и с общинския съветник Костадин Костадинов, чиято фирма изгради подпорната стена. Още докато се правеше стената, помолих да поставят тръба. След десетки пъти повтаряния на Костадинов и на работниците не бе направено нищо. Тогава ходих и в общината, където разговарях с една служителка, чието име не помня. Помолих я да провери какво е заложено да се направи по проект. Страшното е, че оставиха работата недовършена, при положение че за стената бяха похарчени 500 000 лв., не поставиха тръби за 150 лв. След наводненията не съм ходил в общината, защото виждам, че няма кой да ми помогне. Идвам при вас, за да се даде гласност на проблема”, разказа Илия Арнаудов. Човекът отбеляза още, че след изграждането на стената в мазетата му се задържа и подпочвената вода, която преди това той успял да изведе.

„От баира идва подпочвена вода, която, преди да се направи стената, изтичаше. Бях сложил тръбички и водата отиваше в тях, но сега няма накъде да бяга. Ако от ВиК не вземат мерки, ще изсипя два самосвала земя и ще им запуша канала. Все пак става дума само за една тръба от 4 м, с една кривка”, закани се Арнаудов.

„Нямам нищо общо с проблема, макар че съм запознат с него. Ходил съм на обекта само за да дам акъл. Топката е изцяло във ВиК. Там има улична шахта и уличен водопровод и от ВиК от време на време го изпускат. Преди водата е текла в реката, а сега ВиК трябва да поставят тръбата. Няма такова нещо, моя фирма не е работила там”, заяви Костадин Костадинов.

„Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) този, който наруши чуждо съоръжение, е длъжен да го възстанови. Случаят е точно такъв и ангажиментът е на фирмата изпълнител, не на ВиК, независимо от това, че ние обслужваме мрежата. Този човек наистина идва при мен, разговаряхме и му казах, че при възможност ще решим проблема. Изпратих и хора от дружеството да видят какво е нарушено. Там трябва да се монтира една тръба за източване на системата. Хората, които изпратих тогава, са обяснили това на работниците на фирмата изпълнител, но те не са възстановили нещата. Въпреки че не е ангажимент на ВиК, утре ще изпратя екип, който да огледа нещата. Лошото е, че при всеки проблем в общината, свързан с вода, упрекват нас. В момента това се случва и покрай ремонта в жк „Бистрица”. Както знаете, той се извършва от друга фирма, но при всяка една авария, каквито е невъзможно да няма при такъв ремонт, звънят във ВиК”, обясни управителят на ”ВиК-Дупница” ЕООД Илия Илиев.