66 агнета паднаха жертва в Якоруда за курбана на Гергьовден, гости препълниха шатрата на бизнесмена Георги Рашков

66 агнета паднаха жертва на Гергьовден в Якоруда. Празникът в градчето е особено пъстър. След тържествената света литургия в църквата „Свети Георги Победоносец”, водосвета и освещаването на курбаните всеки род разпъва своя шатра, в която кани гостите си. С много гости и шатри и тази година бе Георги Рашков, собственик на автобусна фирма и един от основните спомоществователи на празника.

Иначе празникът започна още на 5 май с „топене на белези” – китки с пролетни цветя, привързани с червен конец. За всяка махала на Якоруда имаше подготвен специален кюп. Талисманчето на празника – малката Борянка Кюркчиева – потопи първите белези. След това се извиха кръшни хора с песните на певицата Николина Чакърдъкова. Дядо Атанас Кандин (на 78 години) разказва интересни спомени от своето детство, свързани с „топенето на белезите“.

В двора на черквата „Свети Георги Победоносец” голяма група доброволци приготвиха курбана, за който бяха дарени 66 агнета.

Вечерта отново с коне и каруци хората започнаха да прииждат на градския площад, за да бъдат извадени белезите. Празникът продължи до късни нощи в центъра на Якоруда с песните на Николай Славеев и самодейните якорудски певци и танцьори.