Спряха чак в Албания сандански камион, натъпкан с нелегални цигари за 2,5 млн. лв., минал като на парад през КПП „Златарево”

В ареста са задържани известната кримка Аделин Шаламанов с дупнишки корен и аверите му – албанецът Фатон Кюрди и македонецът от Охрид Огнян Динев

Камион, натъпкан с 900 мастербокса цигари за 2 500 000 лв., потеглил от Сандански, беше хванат от македонските власти на границата с Албания, малко преди граничния пункт при манастира „Св. Наум”. Акцията по задържането е проведена в ранни зори във вторник към 6,30 часа.

Камионът е минал през КПП „Златарево” край Сандански безпрепятствено. Проблеми триото не е имало с албанците. Пратката е била опакована и държана на склад най-вероятно в Сандански, тъй като в момента се издирват общо 10 жители на града. В ареста са задържани известният в криминалните среди Аделин Шаламанов от Пловдив, който имал родственици в Дупница. С него пътували аверите му – албанецът Фатон Кюрди и македонецът от Охрид Огнян Динев.

В българския камион с „Е” регистрация били открити 900 мастербокса цигари от различни марки, скрити под алуминиеви рамки. Тримата задържани са в арест в Македония, един от тях, по неофициална информация, е „изпял”, че в канала по разпространението на цигари без бандерол са още десетима души от кримисредите в Сандански, където се намирал и складът.

Нанесените щети на републиканския бюджет са за над 2,5 млн. лв. Триото е с мярка за неотклонение „задържане под стража” за 24 часа. За случая е уведомен дежурният прокурор в Сандански и окръжна прокуратура в Благоевград. Работата на разследващите продължава в рамките на образуваното досъдебно производство. Предвид факта, че Аделин Шаламанов е криминално проявен, той ще остане в ареста за дълъг период от време. Предстои разглеждане на постоянната мярка за неотклонение „задържане под стража”, съобщиха източници на вестник „Вяра” от прокуратурата.