Зрелищно! Русия празнува триумфалната си победа над нацизма

В Москва се състоя грандиозен парад

На Червения площад в Москва се състоя тържествен военен парад по повод 73-атата годишнина от победата във Втората световна война. В него участваха над 13 000 души, 159 единици въоръжение и 75 самолета и хеликоптера.


В механизираната колона преминаха различни образци военна техника, сред които   танкове “Армата”, машини на пехотата “Курганец”, бронетранспортери “Бумеранг”, гаубици “Коалиция-СВ”, бойна машина “Терминатор”, роботи “Уран”, безпилотни самолети “Катран” и “Корсар”.
Парадът приключи с авиацията, включително два руски изтребители от пето поколение Су-57, изтребители МиГ-29СМТ и най-новите авиационни комплекси “Кинжал” – МиГ-31К със свръхзвукови ракети.

В речта си руският президент Владимир Путин заяви, че благодарение на съветските войски нацизмът беше сломен, беше сложен край на неговите зверства, безчинства и варварство. Разгромът на нацизма беше грандиозна, триумфална победа, каза Путин. Той отбеляза, че в момента се правят опити за омаловажаване на подвига на съветския народ. „Ние няма да позволим това да бъде направено, никога“, заяви руският президент.


Русия разбира колко сериозни са новите заплахи в света, зад които прозират старите черти на нетърпимост и претенции за изключителност, и е готова за диалог по въпросите на сигурността, заяви също така Путин, цитиран от ТАСС.
“Ние помним трагедиите на двете световни войни, уроците на историята и те не ни позволяват да ослепеем. Зад новите заплахи прозират все същите уродливи черти – егоизмът и нетърпимостта, агресивният национализъм и претенциите за изключителност. Ние разбираме колко сериозни са тези заплахи”, каза Путин.
Той посочи, че е важно всички страни, цялото човечество да осъзнае, че мирът е много крехък и неговата стабилност укрепва общият ни стремеж да се чуваме, да си доверяваме и да се уважаваме, заяви руският лидер.

 

ВИДЕО: