Важно! Средните училища в Дупница приемат 16 паралелки след 7-и клас

„Панорама”-та ще продължи и на 10 май.

Шефът на РУО-Кюстендил Радостина Новакова: Разкриваме още 3 дуални паралелки по нови професии

 

16 паралелки с осмокласници – 8 от които профилирани и 8 професионални, ще приемат тази година средните училища в Дупница. Това стана ясно на т.нар. “Панорама на средното образование”, открита във фоайето на Спортната зала в града. По време на презентацията се разбра още, че завършващите 7-и клас, на които предстои да изберат учебно заведение, са 404-ма.

„Тази година за Кюстендилска област се увеличава броят на дуалните паралелки. От една паралелките стават четири”, съобщи още началникът на РУО-Кюстендил Радостина Новакова. Както е известно, успоредно с обучението учениците могат да практикуват избраната професия в реална работна среда срещу възнаграждение.

Моменти от събитието

„Учениците все още не са се ориентирали или засега не споделят към кои училища са се насочили. Надявам се, че в рамките на оставащото време от около месец до провеждането на външното оценяване, което има значение за класирането, и периода след 15 юни, в който започваме да приемаме заявления за класиране, родителите и учениците да са наясно кои профили или специалности са избрали, защото първото класиране е най-важното. Това е така, тъй като чак до трето класиране те не могат да пренареждат желанието си, а на трето класиране се участва само за свободните места. Много е важно също как ще се подредят желанията”, коментира Новакова.

„Паралелките с дуално обучение тази година ще бъдат 4, една в Кюстендил и 3 – в Дупница. В Дупница те ще бъдат в ПГ „Акад. С. П. Корольов ”, ПГ по хранително-вкусови и химични технологии и ПГ по облекло и стопанско управление. В ПГ „Акад. С. П. Корольов” паралелката е по две професии – машинен техник и техник на енергийни съоръжения и инсталации. В ПГ по хранително-вкусови и химични технологии паралелката е за лаборанти, а в ПГ по облекло и стопанско управление – паралелката е за професия „моделиер-технолог”. Това са нови професии, от тази година, и съвпадат с дуалното обучение. Те са поръчани от работодатели, обучението е по техни заявки”, допълни инж. Силвия Тонева, старши експерт по професионално обучение и образование в РУО-Кюстендил.

„Училищната панорама” дава възможност на родителите и учениците да получат подробна информация за интересуващите ги специалности или паралелки с прием след 7-и клас, както и за материалната база, с която разполага съответното учебно заведение. „Панорама”-та ще продължи и на 10 май – от 14,00 до 18,00 часа. На откриването присъстваха кметът на община Дупница Методи Чимев и зам. областният управител д-р Матей Попниколов.