Санданчани отбелязаха Деня на победата с шествие, рускинята Людмила Счастливенко: Баща ми загина при стражение в Чехословакия, намерихме гроба му през 2012 г.

Андон Ризов по време на шествието

 

Денят на победата бе отбелязан в град Сандански за втора поредна година с шествие на Безсмъртния полк. Десетки санданчани и руските им приятели минаха на шествие от паметника на генерал Георги Тодоров в парк “Свети Врач” по главната улица “Македония” през пл.” България” до паметника на загиналите във войните в градинката срещу сградата на община Сандански.

Людмила Счастливенко разказа спомени за своя баща, а 8-годишният Прохор носи портрета на прадядо си с гордост.

Български и руски граждани почетоха паметта на участниците в Отечествената война и носеха техни портрети. По главната улица пяха заедно руски песни: Разцветали яблани и гриши, День победъй, Альоша и др.

Момент от честването

Поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните, разказ за събитията 1943-1944 г. направи Костадин Пангев, бивш военнослужещ в поделението град Кресна. След това с кратко слово се обърна към присъстващите Снежана Стоянова. Паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание на колене, а Снежана Стоянова припомни, че нищо не е забравено. От руските приятели Людмила Счастливенко разказа спомени за своя баща, стражавал се в Чехословакия и намерил смъртта си там. През 2012 г. открили мястото, където е загинал. Тя подари книга на Сандански със спомени и фотографии от чешкия град.