Д-р Иванов съветва потребителите да се ориентират за тях по високото водно съдържание в колбаса или в сиренето

Стандартът „Стара планина“ указва рецептата, но не и качеството на месото

 

Новите технологии навлизат в храните все повече и променят допълнително качеството на храната, която ядем. Те масово се използват за направата на храни ментета, предупреди д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

„Става въпрос за влагането на ензими, които създават нещо като гел в млякото и така се постига необходимата консистенция на сиренето, както и на колбасите“, обясни технологията той пред „Труд“.

Ученият е категоричен, че това е измама, защото така сиренето например се прави с двойно по-малко количество мляко. При колбасите пък се намалява драстично количеството на месото.

Експертът обясни, че тези ензими се внасят от определени търговци и се продават на производителите, които печелят 10-15% от цената на продукта от влагането им. „За съжаление обаче у нас няма технология, която да открива дали храната съдържа такива ензими. Дори в Европейския съюз не се следи за наличието им в месните и млечните продукти“, каза още Иванов.

Той съветва потребителите да се ориентират за тях по високото водно съдържание в колбаса или в сиренето. Експертът е категоричен, че заради по-високото водно съдържание в тези храни, расте рискът от развитие на бактерии в тях.

„Друга технология, навлязла в нашата хранителна индустрия, е използването на механично отделено месо. То на практика превзе българските колбаси“, разкри още Сергей Иванов. Той обясни, че тази технология се използва най-често се използва при обезкостяването на пилета, което се прави ръчно, но по костите остава месо. След това те се прекарват през машина, като се получава каша, която се използва в колбасите.

„Има обаче производители, които пъхат целия фенер на пилето в машината и го използват за суровина в колбасите“, каза експертът.

Той обясни и че стандартът за месните продукти „Стара планина“ указва каква да е рецептата на колбаса, но не и какво да бъде качеството на месото, което се влага в него. „Няма и метод, с който да се провери какво е месото, от което са направени“, категоричен е Иванов.