Издирването на Боян Петров е подновено

 Китай потвърди, че отделя „Голямо внимание” на случая

 

Издирването на българския алпинист Боян Петров в подножието на хималайския връх Шиша Пангма е подновено в четвъртък, след като лошото време не позволи в сряда на шерпите и тибетските спасители да продължат от лагер 1 към лагер 2.

Китайските власти са готови да пуснат и специално оборудвани хеликоптери от летището в Катманду, но все още не е уточнено кога може да се случи това и точно кои машини ще бъдат използвани, информира вицепремиерът Екатерина Захариева пред бТВ.

Правителството на Китай предприема всички възможни мерки за спасяването на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров, заяви днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, цитиран от ТАСС.

“Китай придава голямо внимание на спасяването на българския алпинист Боян Петров. Предприемаме всички възможни мерки, за да го намерим”, каза Гън без обаче да коментира дали усилията за анагажиране на хеликоптери в акцията имат напредък.

“Метеорологичните условия в района на провеждането на операцията са много сурови, издирвателно-спасителната операция продължава”, добави говорителят на китайското външно министерство, подчертавайки, че страната му ще координира действията си с всички други страни, включително с България.

Пред бТВ вицепремиерът Екатерина Захариева описа ситуацията като “безпрецедентна”, тъй като липсата на застраховки или пилотски лицензи е попречила на няколко непалски фирми да осигурят хеликоптери. По думите ѝ последно е говорено с “наистина надеждна компания”, която имала възможност да осигури две машини, за да носи втората допълнително гориво.

“За едни се оказва, че нямат застраховки, за други пък се оказва, че пилотите нямат разрешително. Това е нещо, което ще направят за първи път. Китайците чакат, докато се намери най-правилната машина, с която да се свърши работа. Има компании, но не са много, които са готови да летят на такава височина”, коментира тя.

Външният министър съобщи още, че до момента спасителите и шерпите са стигнали до 6100 м, като вятърът остава силен и това затруднява придвижването им и евентуалното използване на летателна техника.

Захариева определи като правилно решението на приятелката на алпиниста Радослава Ненова да обяви кампания за набиране на средства за операцията и добави, че ще говори по темата и с финансовия министър Владислав Горанов. Тя подчерта, че към момента никой не е повдигал темата за цената на операцията по издирването на Боян Петров.

В същото време Ненова каза пред БНТ, че се очаква в четвъртък да бъде готова и сателитната снимка на района под върха. Тя се прави чрез насочване на сателит към мястото, като на определени интервали се прави детайлен кадър. Целта е да насочи хората на мястото, на което би могъл да бъде Боян. По информация на приятелката му към издирвателния екип ще се присъедини един от легендарните шерпи, който е участвал в много сложни спасителни операции.

Българският алпинист е в неизвестност от 3 май, когато е бил забелязан да атакува Шиша Пангма. След това неговата палатка и спалният му чувал бяха открити в лагер 3 по маршрута към върха. Надеждите са Петров да е успял да стигне до някой от долните два лагера, където има храна, вода и кислород, но за съжаление не бе открит в лагер 1 във вторник.

Сметката, обявена от Радослава Ненова за събиране на средства за издирвателно-спасителната акция, небходими в момента:

Радослава Георгиева Ненова

BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

UniCredit Bulbank UNCRBGSF