Община Рила прави достъпни за туристи с увреждания Рилския манастир, Кирилова поляна и Стобски пирамиди

Зам.-кметът Лазар Чавков представя проекта.

За 200 000 лв. с Асоциация „Удруга Замисли” от Загреб обучава 30 безработни за лични асистенти на екскурзианти със специфични нужди

 

Хора с увреждания ще могат да се докоснат до красотите на Рила планина в района на едноименното градче, а местни безработни  ще се реализират професионално с помощта на проект, разработен от община Рила. Общата стойност е 191 777,87 лв. и трябва да бъде изпълнен до 31 октомври т.г.

Основната му цел е да се създаде и популяризира услугата достъпен туризъм за хора с увреждания. В тази връзка ще бъдат обучени 30 икономически неактивни и безработни лица, които да започнат работа като лични асистенти и екскурзоводи на туристи със специфични нужди. Така хора в неравностойно положение и хората с увреждания ще имат по-добри възможности за посещение и разглеждане на забележителностите в общината – Рилския манастир, Кирилова поляна и близките Стобски пирамиди. При подбора на бъдещите лични асистенти и екскурзоводи ще бъдат взети предвид тяхното образование и предишен сходен опит. Те няма да получават възнаграждение по проекта. След края на проекта те ще могат да бъдат наемани от туристи с увреждания, агенции и пр., за популяризирането на което е предвидено специално събитие.

„С този проект за пръв път българска община въвежда модерната концепция за създаване на достъпен туризъм като специализиран туристически продукт и възможност за създаване на допълнителна заетост”, подчертаха от общината.

Международен партньор е Асоциация „Удруга Замисли” („Представи си“) от Загреб, Хърватия.