От 4 до 7 лв. за кг заковаха първите череши на пазара в Кюстендил, Борислав: Отглеждам 50 дръвчета в Долна Гращица, търсенето е слабо

Борислав очаква реколтата да е с 10% по-добра отпреди година.

Реколтата е с 10% по-добра от миналогодишната, твърдят производители

Между 4 и 7 лева достига цената на първите ранни сортове череши на пазара в Кюстендил, което е доста по-евтино отпреди година, когато цените варираха от 5 до 12 лв. Причината за високата цена тогава бе заради измръзналите от студа дръвчета. Тази година големи студове нямаше, а късният мартенски сняг не засегна плодните дръвчета, коментират производители.

Най-скъпите ранни череши на кюстендилския пазар са пловдивските.

Цените са в зависимост от качеството на черешите, като най-ниската е 4 лева за килограм, а най-високата – 7 лева. На търговските маси може да се видят само български череши, като освен кюстендилската има ранни сортове от Пловдив и Петрич, които са и по-скъпи.
Борислав е един от младите производители в Кюстендилския регион, като отглежда около 50 дръвчета в село Долна Гращица, и то само ранни череши.
“За момента плод има. Търсенето все още е слабо, но все пак има хора, които с нетърпение са чакали първите череши, и купуват. Тази година времето е по-благоприятно от миналата и очаквам реколтата да е с 10% по-добра. Надявам се, че традиционните майски дъждове да не се отразят на качеството, а градушки изобщо да няма”, сподели Борислав.
Другият предпочитан плод през този сезон е ягодата, като цената й варира от 3,50 до 5 лева.