“Рилски спортист” покоси “Левски Лукойл” в сетния миг, изравни серията на 1:1 победи

Инфарктен завършек беляза третия мач от полуфиналния сблъсък за титлата в НБЛ.

Пълна зала чака “сините” в Самоков, интересът към среща №3 е огромен

Баскетболистите на “Рилски спортист” компенсираха неубедителното си представяне в първия полуфинален плейоф с “Левски” (69:90) с ценна победа в столицата – 78:77. По този начин самоковци изравниха общия резултат на 1:1 успеха, а следващите два сблъсъка от серията са във врящия казан “Арена Самоков”.

Йордан Бозов и компания показаха съвсем различен облик от първия дуел в понеделник. Те започнаха двубоя в отлично темпо и след 5 тройки на национала Мартин Маринов взеха преднина от 8 пункта през първата четвърт – 32:24. До почивката левскарите се посъвзеха и намалиха изоставането си до 51:52, а в третия период гостите бяха неузнаваеми и смогнаха да отбележат едва 7 точки, от което се възлоплзва противникът им.

Положението не се промени и до средата на последната част, когато софиянци владееха напълно ситуацията на паркета, а освен това “скиорите” бяха извършили 5 отборни нарушения.

И точно тук нещо се пречупи за “Левски” и “Рилецо” взе нещата в свои ръце. 45 секунди преди сирената вездесъщият Бозов вкара кош за 75:77, а последвалата преса даде резултат и пак той получи топката след грешка на домакините при изнасянето й. Ветеранът не се бави излишно, проби през центъра и без да гледа, прати топката към непокрития Дерек Райт. Американецът сякаш само това и чакаше, за да вкара от тройката за 78:77 и да хвърли в екстаз обезумелите от щастие привърженици на “Рилски спортист”.

Мартин Маринов и Йордан Бозов бяха най-резултатни за победителите с по 17 точки, а Дерек Райт добави 13 пункта.

Преди дербито в зала “Триадица” двата състава призоваха феновете да подкрепят националния отбор в предстоящата световна квалификации срещу Исландия. Те държаха в ръцете си банер с надпис: “29.06. България – Исландия. Ние ще бъдем в залата! Елате и вие!”.