Отиде си археологът в Историческия музей в Дупница Сергей Устинов

Сергей Устинов

Дългогодишният уредник е открил кладенеца в Хрельовата кула на Рилския манастир и стария манастир в местността Черней

 

Отиде си археологът и дългогодишен уредник в Историческия музей в Дупница Сергей Устинов. За много кратко време живота му отнема онкологично заболяване, от което заболява преди 4 месеца. Устинов е руснак по произход, но милееше за историята на Дупница повече от много българи.

„Сергей е завършил Московския държавен университет и още като студент е участвал в разкопки в гр. Крим. След като идва в България, работи на много обекти. В Рилския манастир открива кладенеца в Хрельовата кула и стария манастир в местността Черней. Работил е на разкопките в Каварна в екипа на Иван Сотиров. В гр. Септември е бил в екипа на Мечислав Домарадски. В Дупница 5 сезона беше зам. ръководител на разкопките в м. Кулата. Беше и на обект при разкопки в Кюстендил. Правил е проучвания на гробищната черква в гр. Рила, където беше ръководител. Участва и на разкопките по трасето на магистрала „Струма” – на могилата в Дяково, заедно с Лидия Стайкова, в м. Черешарника”, разказа директорът на музея Анелия Геренска.

Сергей Устинов беше единственият археолог в дупнишкия музей. Занимаваше се и с реставрация на предмети, открити при разкопките. Зад гърба си има над 30 г. стаж. Почина на 63 г., навършени.

Бог да спаси душата му. Съболезнования на съпругата и близките на Сергей.