В Сатовча искат облекчения за добива на скално-облицовъчни материали, кметът Мименов: От 12 г. търсим решение, само така ще спрем обезлюдяването

В търсене на поминък жителите на община Сатовча поискаха облекчаване режима за добив на скално-облицовъчни материали в района. Горещата тема събра на среща хора, занимаващи се с добив, общински съветници, кметове на населени места, общественици, експерти и други заинтересовани лица от Сатовча и съседните общини Гърмен и Хаджидимово. Срещата инициира кметът на Сатовча Арбен Мименов. В Сатовча беше и омбудсманът Мая Манолова.

„Повече от 12 години се правят срещи в тази зала с министри от много правителства, с народни представители, с администрацията на тогавашния омбудсман Гиньо Ганев и досега никаква промяна, относно поставените искания.”, заяви д-р Мименов и отбеляза, че срещата не е с цел да се търси подаяние или безплатен добив на скалнооблицовъчни материали. Напротив, регламентирано да се плащат всички такси при по-облекчен разрешителен режим, защото до момента процедурата е твърде тежка.

„Това е единственият начин за спиране и ограничаване на процеса на обезлюдяване на селата е облекчаването на този режим.”, категоричен беше Мименов.

Стана ясно, че председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и с министърът на енергетиката Теменужка Петкова са се съгласили да участват в сформиране на работна група, която да изработи промени в Закона за подземните богатства, които да направят процедурата по-бърза, по-евтина и достъпна за хората от региона, които искат да се препитават с добив на скално-облицовъчни материали.