Цветан Цветанов в Брезник: Робският труд няма място в цивилизования свят

Моменти от полагането на цветя пред паметната плоча в местността Гледан

Зам.-председателят на ГЕРБ откри плочата в чест на всички български евреи, полагали принудителен труд в пясъчната кариера в Гледан в периода 1941-1944 г.

 

Принудителният робски труд няма място в цивилизования свят. Законът за защита на нацията е ограничавал възможността на българските евреи да работят и да се реализират професионално и прокарва начини те да бъдат експлоатирани. Отнето им е всичко. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на паметна плоча в местността Гледан край Брезник.

Плочата е в чест на всички български евреи, полагали принудителен робски труд в пясъчната кариера в Гледан в периода 1941-1944 година. Инициативата е на Организацията на евреите в България „Шалом“ и е част от Националната програма за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи от изпращане в лагерите на смъртта и почитане на паметта на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, депортирани в нацистките лагери. Полагането на робски труд в еврейските трудови дружини, които включват трудовите групи, е известно на световната общественост и се оценява като една от най-жестоките репресивни мерки по Закона за защита на нацията.
„За първи път в България се открива плоча, която засвидетелства, че е имало трудови лагери, където са нарушавани човешките права“, посочи Цветанов. „Благодаря на организацията „Шалом“ за това, че непрекъснато засилваме връзките помежду си и показваме каква е силата на приятелството между българските евреи и всички наши сънародници“, каза още Цветанов.
По думите му е много тревожен фактът, че по време на спорни прояви фенове използват символи, които ние категорично отричаме. „Затова като гражданско общество трябва категорично да се противопоставим на това“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.
Официални гости на събитието бяха още областният координатор на ПП ГЕРБ-Перник Вяра Церовска и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.
Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Александър Оскар бе категоричен, че историята трябва да се разказва в нейната цялост, без да се спестява нито едно обстоятелство.