650 талантливи деца дойдоха в Мещица за „Дай, бабо, огънче”, кметът Церовска откри юбилейното издание на фолклорния конкурс

 

Десетото юбилейно издание на Националния детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче“ бе открито от кмета д-р Вяра Церовска в село Мещица. „Вниманието ни е насочено към всички прекрасни 640 участници в този десети юбилеен конкурс. Откривам конкурса с удоволствие, желая ви успех, хубава музика и прекрасно настроение!“, с тези думи кметът на община Перник Вяра Церовска откри надпреварата и приветства гостите и участниците.

От сцената звучат песни, приказки, броилки, гатанки. Децата танцуват и представят обичани народни игри, обичаи и драматизации на любими народни приказки.

Конкурсът е истински празник на българския дух и показа, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от своите баби. Жури от специалисти в областта на фолклора, в състав Цветана Манова, Радка Братанова и Георги Манолов оценяваха изпълненията.

В десетото юбилейно издание на конкурса участват близо 650 деца.  За първа година вземат участие и 25 деца от младежката група на Неа Тригля от Тригля, Халкидики – Гърция. Най-малкият участник в тазгодишното издание е Петър от радомирското село Кленовик, който е само на 2 години и 6 месеца.

Снимка

Д-р Вяра Церовска на откриването на конкурса