20-годишен чеченец е терористът от Париж, който уби човек с нож и рани четирима

Полицията е задържала родителите на нападателя

 

Терористът, който нападна хора в Париж, уби един и рани още няколко, е от Чечня, Русия. Това съобщи радио Europe1. Според информацията от полицията във Франция нападателят, който бе застрелян от спецчастите, не е имал документи в себе си, но след като са му взети отпечатъци, неговата самоличност е била установена.

Терористът е излязъл на улица “Монсини” във френската столица и е атакувал минувачи. След това се е опитал да влезе в намиращ се наблизо бар, но хората от охраната са залостили вратата и опитът му е бил неуспешен. Същото се повторило и в ресторант, отново вратата е била залостена и чеченецът не е успял да влезе вътре.

Пристигналата полиция и спецчасти първоначално се опитали да задържат терориста с помощта на електрошок, но неуспешно. След което той е бил убит с два изстрела. “Ислямска държава” пусна съобщение, че нападението в Париж е дело на “войник на исляма”. Полицията е задържала и родителите на нападателя. Според информация от френски медии той е роден през 1997 година в Чечня.

По-късно стана ясно името на терориста. Това е 20-годишният Хамзат Азимов, съобщи France Info. Според полицията той е получил френско гражданство през 2010 година, след като майка му вече имала френски паспорт.

Говорителят на френското правителство Бенжамин Гриво съобщи пред медии, че терористът е бил в базата данни на френската полиция като склонен към радикална дейност от 2016 година.

Мъжът не е имал съдебно досие, но е бил включен и в списък на разузнаването на хора, потенциално опасни за сигурността на Франция. В него фигурират над 10 000 души – от радикални ислямисти през хулигани до активисти на крайната десница и левица.

От полицията обясниха и забавянето при изясняване самоличността на нападателя. Според тях липсата на документи у застреляния терорист наложило да вземат отпечатъци от пръстите му и ДНК проба. Резултатите от тях излезли около 6 часа след смъртта на Азимов.

 

Снимка

Полицаи са застреляли терориста с два изстрела.