Шумни купони продъниха ушите на самоковци посред нощ, хората звънят на тел. 112: Спрете този тормоз, няма спокойствие

Хората настояват кметът Вл. Георгиев да вземе спешни мерки, за празненство в кв. „Възраждане” бе постлан даже червен килим

 

Висока музика и бурни купони оставиха будни живеещите в кв. “Възраждане“ в Самоков, оплакаха се живеещи в квартала. Пред 11-и блок, намиращ се в близост до една от ромските махали в Самоков, дори бе постлано червено килимче за празнуващите и техните многобройни гости на купона.

Владимир Георгиев

Осигурено бе и модерно озвучаване. Десетки самоковци звъняха на телефон 112 и на полицията с оплаквания от високия шум. Оттам им казали, че има разрешение от общината за провеждане на купона до 19 часа. Музиката се чуваше до късно, след 12 часа в полунощ кварталът бе огласен от чалга. „Високите децибели идваха и от къща, намираща се на „Подридна“. Възмутително е, че не се прекратява такъв тормоз. Имам малко дете, ходим на робата, имаме нужда от почивка през нощта, а не да слушаме купоните на съседите“ – споделиха пред в. „Вяра“ живеещи в квартал „Възраждане“.

Снимка и клипове с купона, нарушил обществения ред, обиколиха социалните мрежи. Исканията към градоначалника Владимир Георгиев и към полицията са да се прекрати тормозът над самоковци и да се следи да спазване на обществения ред.

„Според данните ромите в Самоков са 10 000 души. Нормално е да се забавлява човек и ние трябва да се интегрираме. Имали са повод хората, веселили са се“ –  споделят мнение самоковци.

Други коментират нещата по друг начин. Млади хора под снимката с червеното килимче и купона с високата музика питат „Кмете, гониш ли ме?“. Десетки са коментарите на страницата във фейсбук на общината.

„Няма спокойствие вече, музики, коли, крясъци, не можем да си почиваме от шум! Нямат граница и мярка“ – пишат самоковци. „Ресторантите са за това – там да вдигат шум, да забранят такива прояви в жилищните квартали, никой не е длъжен да слуша тази висока музика“, „Хора, оставете! Няма смисъл. За общината трябва да се говори или добро, или нищо. Градът ни процъфтява, стандартът на живот гони този на Токио, всичко останало са долни инсинуации“ – споделят самоковци. „Самоковци, примирете се. Този град вече не е ваш. Скоро може и да бъдете изгонени, имам предвид принудени. Стига сте ревали – вината е на всички. Търсете първо в себе си, ако ви пукаше за децата ви, това нямаше да се случва“, заявяват други местни.

Според живеещите в кв. “Възраждане“ има грубо нарушаване на обществения ред и е наложително да се преустановят купоните, провеждани на улиците в Самоков.

„Всяко лято е кошмар! Висока музика се чува из целия град – това ли е европейският стандарт, къде в коя цивилизована и нормална държава, в кой нормален град е така? Миналата година се стигна до цинизъм – дори идваха експерти да мерят шума – а то шумът е ясно, че е непоносим и с просто ухо. Но както и да е – дойдоха, замериха шума – установиха, че е висок. Защо продължава този тормоз?“ – питат Асен Костов и Мария Георгиева.