Днес шерпи изкачват най-високата точка на Шиша Пангма в търсене на Боян Петров

Боян Петров и Радослава Ненова

Радослава Ненова, жената, която живее с Боян Петров, написа във фейсбук: Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината

 

Опитни шерпи, които търсят Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите, ще се качат днес до най-високата точка.

През нощта на неделя срещу понеделник шерпите остават в последния Лагер 3 и рано сутринта тръгват към върха. Ако времето позволява, това ще отнеме между 8 и 10 часа. Към момента това е последната официална информация от спасителната операция, съобщава БТВ.

Двама китайски алпинисти и двама шерпи, претърсващи около Лагер 3, са открили инсулина на Боян Петров, съобщава БНТ.

След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, по-късно стана ясно, че китайските спасители са претърсили вчера сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции.

Следи от Боян Петров няма. До момента не е открита и палатката му, потвърдиха от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 10 дни. Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Вчера те не летяха заради безопасността на спасителите, които бяха по склона.

Припомняме, Радослава Ненова, жената на изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров, написа в профила си във фейсбук, че е взела решение спасителите да не изкачват връх Шиша Пангма вчера, за да не рискуват живота си. Тя предпочита на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив.

“Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно – не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив…

Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване…, но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването оттук насетне са техни.

Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите, имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост, или в книга. Едно е сигурно – написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!”