„Бабите” от Сапарево с награди от кoнкурса „Заблеяло ми агънце”, записват песни в БНР

Групата на „бабите” вече 55 години популяризира местния фолклор, първата вляво е ръководителката им Спаска Кудева.

Райна Цветанова, Райна Жижкина, Лиляна Цветина, Калинка Нешова и Калинка Вукова обраха овациите на публиката

 

 

Самодейките към читалището в сапаревобанското село Сапарево увеличиха наградите в колекцията си. Новия си успех Женската фолклорна група пожъна на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, където се класира на второ място и получи грамота за отлично представяне, парична награда и запис за фонда на Българското национално радио (БНР). „Бабите” са поканени да участват в конкурса и догодина. Отличието е за изпълнение на автентични песни. В момента по-големите деца от Детската фолклорна група се обучават да пеят двугласните песни, които знаят жените. Най-възрастната от тях е Райна Цветанова, родена през 1936 г. В групата са 8 жени. На конкурса бяха 5 – Райна Цветанова, Райна Жижкина, Лиляна Цветина, Калинка Нешова и Калинка Вукова, но това не им попречи да бъдат аплодирани от публиката, да спечелят журито и да бъдат поканени да участват в конкурса и догодина”, сподели читалищният секретар и ръководител Спаска Кудева.

„Националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце” се организира от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България”. Проведе се от 11 до 13 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец.

Конкурсът дава възможност за изяви в областта на музикалното и танцовото изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство, художествените занаяти и др. Участваха стотици изпълнители в различни категории. Нашата фолклорна група е създадена през 1963 г. и не е прекъсвала дейността си. На местата на възрастните идват по-млади.