Спецсъдът отстрани от длъжност 9-има служители на ДАИ-Благоевград, докарвали си по 1200 евро на ден от подкупи

С работата се простиха Ангел Янчев, Бойко Ханджийски, Георги Глинджурски, Димитър Занков, Димитър Туджаров, Евтим Гоцев, Красимир Иванов, Никола Панов и Росен Марков

 

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност деветима служители на Областния отдел „Автомобилна администрация“ в Благоевград, обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи. Искането за отстраняване от длъжност на Ангел Янчев, Бойко Ханджийски, Георги Глинджурски, Димитър Занков, Димитър Туджаров, Евтим Гоцев, Красимир Иванов, Никола Панов и Росен Марков е на Специализираната прокуратура. Специализираният наказателен съд гледа делото срещу задържаните служители на „Автомобилна администрация“ – Благоевград.

Десетият, обвинен като участник в групата, не се яви в съдебната зала по здравословни причини. За него Специализираната прокуратура ще изготви отделно искане за отстраняването му от длъжност. Съдът уважи искането на прокуратурата деветимата, явили се на делото, да бъдат отстранени заради наличието на обосновано предположение, че са извършили умишленото престъпление във връзка с работата им, за което са обвинени. Освен това има и достатъчно основание да се счита, че служебното положение на обвиняемите ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, съобщиха от пресцентъра на специализираната прокуратура.
При акцията на 23 април бяха задържани около 30 служители на държавната агенция. На първа инстанция четирима служители на ДАИ бяха пуснати под парична гаранция в размер от 5000 лева. Сред освободените от ареста са съпругът на спецпрокурорка, както и инспекторът, който има семейни взаимоотношения със служител на Министерството на транспорта. Според обвинението подсъдимите са взимали около 300 евро, за да си “затварят очите” за нарушения на транспортни фирми. Служителите на ДАИ са прибирали по около 1200 евро на ден.