Ефективни присъди за 12 катаджии, обвинени в корупция

Осъдените са част от общо 27 задържани при акция “Палките”

 

Апелативният спецсъд постанови ефективни присъди за общо 12 пътни полицаи, задържани преди 7 години при акцията, добила известност като “Палките”.

Униформените бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, сформирана с цел да събира подкупи от шофьори.

На първа инстанция Специализираният наказателен съд оправда в края на 2016 г. и 12-те катаджии. Това решение обаче бе отменено в края на миналата седмица от втората инстанция.

“На един от участниците е наложено наказание от 4 години, а на останалите – 3 години лишаване от свобода ефективно”, коментира в понеделник зам.-ръководителят на спецпрокуратурата Даниела Начева.

По думите й освен това подсъдимите са получили 5-годишни забрани да заемат каквито и да е длъжности в системата на МВР, както и глоби в размери между 3000 и 4000 лева. Решението на Апелативния спецсъд обаче не е окончателно и може да се обгжалва пред Върховния касационен съд (ВКС).

Въпросната акция “Палките”, проведена на два пъти през 2011 г., бе кръстена така заради данни, че част от арестуваните са криели събираните от тях подкупи в специални палки с винт. При първото издание на операцията бяха заключени общо 10 катаджии от Пазарджик и Пловдив.

Няколко месеца по-късно бе задържана цяла смяна служители на столичната Пътна полиция – общо 17 души. В крайна сметка съдът освободи от ареста всички задържани, а пред магистратите бяха изправени само 12 от първоначално обвинените.

Така с ефективни присъди се сдобиха Стоян Илиев, Петър Михайлов, Георги Бодуров, Петър Костадинов, Марин Енджов, Иво Даскалов, Георги Георгиев, Илия Сотиров, Наско Ставрев, Илия Пърличков, Здравко Тодоров и Иван Араланов.