Изграждат нова индустриална зона и мини комплекс по футбол в Перник, с 9,5 млн. лв. модернизират градския транспорт

ОбС-Перник

Кметът д-р Вяра Церовска на ОбС сесия: Езиковата няма да се мести в сградата на бившия техникум, държавата отпусна 130 000 лв. за покрива на ГПЧЕ „Симеон Радев“

 

Индустриална зона ще бъде изградена в кв. „Караманица“. Общинският съвет в Перник даде съгласието за реализиране на проекта, който ще се осъществи съвместно с Национална компания „Индустриални зони“. „Тази тема е свързана с предварителни разговори с министъра на икономиката Емил Караниколов при срещите ми с кметовете на Бургас, Стара Загора, Горна Оряховица, Русе и Божурище. Това са местата, в които са изградени работещи индустриални зони. Имах разговори и с госпожа Антоанета Барес, която е директор на национална компания „Индустриални зони“, обясни кметът. По думите на градоначалника желанието й е територия от 300 декара, която е в пернишкия кв. „Караманица“, да бъде развита и да бъде направена така, както са го направили другите общини. „Това е първата крачка, ще влезем в съдружие с индустриални зони в съотношение 50 на 50 процента.

Вяра Церовска

След това ще бъде изготвен проект, в който ще се види как ще бъде разпределена територията, съответно възможностите и очакванията на хората, които трябва да дойдат тук, за да имат своя бизнес в Перник. Общината е едно изключително удобно и комуникативно място, магистрала „Люлин“ даде допълнителна възможност. Инфраструктурата дава предпоставка за бърз транспорт до София, южната ни граница, Македония и Сърбия. Ние се намираме на уникално място и възможностите трябва да бъдат използвани максимално. През 2020 година ще бъде приключена и реконструкцията на жп линията София-Перник-Радомир. Тя ще бъде двойна, всичко, което имаме като даденост, трябва да бъде ангажирано, за да може Перник да се развива и да бъде по-привлекателно място за инвестиции и за развитие“, посочи кметът Вяра Церовска.

Законодателният орган в Перник даде положително становище за учредяването на безвъзмездно право на строеж на Българския футболен съюз за срок от 20 години за изграждане на нов тренировъчен мини комплекс по футбол върху обект общинска собственост в местността Ладовица в пернишкия квартал  „Изток“. Игрището ще е разположено на терен от 4 дка. „За изграждането на този комплекс бяха водени разговори с председателя на БФС Борислав Михайлов, който обеща да направи изграждане на  тренировъчно игрище за футбол в Перник. Комплексът ще бъде съвременно съоръжение, каквито вече има в Пазарджик и в столичния квартал „Надежда”. Предвиждат се паркоместа, облагородява се целият терен, за да се ползва безплатно от спортуващите в град Перник“, сподели кметът Вяра Церовска.

В отговор на питане на общински съветници кметът Вяра Церовска обясни, че Езиковата няма да се мести в сградата на бившия техникум «Юрий Гагарин» и допълни, че след проведена среща с министъра на културата Боил Банов държавата е отпуснала 130 000 лева за ремонтни дейности на покрива на ГПЧЕ „Симеон Радев“. Градоначалникът подчерта още, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска над 9,5 млн. лв. на община Перник чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за модернизация на градския транспорт. Управляващият орган на ОПРР одобри инвестиционната програма на общината по приоритетна ос 1 на програмата „Интегриран градски транспорт на град Перник”. Стойността на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя от европейската програма, е 6 556 680,00 лв., а останалите 3 млн. са предоставени от бенефициенти.

Вяра Церовска отбеляза още, че промяната в облика на най-младия пернишки квартал „Тева “ продължава, като предстои да бъде направен ремонт на покрива на пенсионерския клуб. Само преди седмица кметът на Перник и зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова откриха готовия проект за благоустрояването на квартала, който вече разполага с три детски и спортни площадки и паркинг с 50 места.