Зам.-министърът Румен Димитров: Град като Сандански, посещаван от много туристи, има нужда от подобна модерна сграда

 

С ритуален водосвет и менче вода официално бе открит обновеният за 1 560 000 лв. Дом на културата в Сандански. Кметът резна лентата и подчерта необходимостта от една светла, просторна, обновена и приветлива сграда, която е домът на културните прояви в община Сандански.

Това стана в присъствието на зам.-министър Румен Димитров, Катя Василева – експерт на МРРБ и др. Сградата бе напълно обновена по проект „Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански“.

Зам.-министърът Румен Димитров добави, че за град като Сандански, посещаван от много туристи, е изключително важно Домът на културата да е модерен и отговарящ на все по-големите потребности на публиката, туристите и местните. Поздравление отправи и Илияна Тошева – представител на художниците от град Сандански.

В края на официалната церемония ТС „Празник“ показаха с два танца защо Домът на културата е средище на талантливите деца и младежи, малки и големи от град Сандански и не само.

С изпълнението на проекта ”Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански” по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ сградата на Дома на културата е конструктивно укрепена, положи се външна изолация и се ремонтира изцяло покривът. Всички помещения в сградата имат отоплителна и охладителна система. Прозорците на фоайето на втория етаж бяха намалени с цел  помещенията да бъдат превърнати в изложбени зали. Фасадните мраморни пана бяха заменени с гранит, а цветово Домът на културата придоби нов, свеж, модерен в светли гами вид. Мястото, което от своето построяване през 1979 г. е било само частично ремонтирано, след изпълнение на проекта, се превърна в притегателен културен център, както за посетителите на всички събития, читателите на Библиотеката към НЧ „Отец Паисий-1919“ и всички групи и състави, които извършват своите репетиции в Дома на културата. Бяха извършени и вътрешни ремонтни дейности за осигуряване на максимален комфорт за всички гости и местни състави и групи.