Скопие предлага федерация между България и Македония

Федерация с България за членство в НАТО и ЕС – с това заглавие излезе на корицата си “Фокус”, най-авторитетното македонско политическо седмично списание.

Автор на предложението е Ристе Люботенски – доктор по политически науки и някогашен съветник на първия президент на Македония Киро Глигоров, предаде OFFNews.

На този етап вероятно чудна, но и полезна може да е идеята да се разговаря и договаря създаването на форма на федерация между Република България и Република Македония – като начин, по който Македония безпрепятствено да се интегрира в евроатлантическите структури, предлага Люботенски.

Според него, главните фактори за реализацията на подобна идея са “тези, които вземат ключовите решения в Европа и региона”.

Засега предложението на някогашния съветник на президента Глигоров не се дискутира толкова ожесточено в македонските медии.

Най-смело реагира телевизия “Стар” в Щип – медията посвети едночасово дискусионно предаване на концепцията за федерация с България.

Въпросът към зрителите беше “Възможно ли е чрез федерация с България да заобиколим Гърция и нейните блокирания (заради спора за името – б.р.)?”