Боян Петров

45-годишният алпинист изчезна безследно на 3 май при атака на върха

 

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му.

В сряда сутрин за последно хеликоптер излетя от летището в Катманду към връх Шиша Пангма. Китайските спасители също претърсваха в района на Лагер 1, като се очакваше да продължат нагоре към Лагер 2.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата (Кирил Петков и Петко Петков – бел.ред). Искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, написа Кирил Петков в страницата си във фейсбук.

45-годишният Боян Петров изчезна на 3 май при атака на връх Шиша Пангма в Хималаите. След изкачването на този връх българският алпинист трябваше да се насочи към Еверест. Целта на Петров бе да покори „Хималайската корона“ – всички 14 осемхилядника на планетата. До момента това са постигнали едва 39 алпинисти, а без допълнителен кислород и шерпи – само 19. Боян Петров искаше да бъде 20-ият.

 

Снимка

Боян Петров изчезна на 3 май при атака на връх Шиша Пангма в Хималаите.