Симеонов за хазарта: Акули зоват – не посягайте на мечтите на малките рибки

Валери Симеонов

Срещата с “Воля” мина добре, получихме принципно съгласие за всички четири законопроекта, но предстоят да бъдат прецизирани някои текстове. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след срещата си с ПГ на “Воля” в Народното събрание по внесени от него законопроекти.

Атаките срещу Закона за хазарта са очаквани – особено когато идват от тези, които са пряко засегнати, коментира Валери Симеонов. “Съпротивата беше очаквана. Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа, са я очаквали. Би трябвало да са я поставили предварително в разчетите и след като категорично казаха, че ще подкрепят Закона за хазарта, очаквам това да стане”, коментира Симеонов.

По повод съпротивата срещу новите текстове, с които се ограничава рекламата и продажбата на силно популярните у нас игри, Симеонов отбеляза: “Това ми звучи като стадо акули, които призовават: “Не посягайте върху мечтите на малките рибки”. По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят, търкайки картончета. Подкрепям всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта”, посочи още Симеонов.

В сайта си Националната лотария публикува текст, в който опровергава твърдения на вицепремиера и отправя призив за съпротива срещу проекта с национална подписка под надслов “Не посягайте на мечтите на хората”.

Валери Симеонов съобщи още, че за Закона за здравето от “Воля” са дали принципно съгласие.

“Предстои да бъдат уточнени и прецизирани отделните текстове, като например за Закона за устройство на територията във връзка с преместваемите обекти и за контрола върху държавна територия. По Закона за хазарта принципно приемат както ограничаването на продажбата на места само които са изрично лицензирани и по отношение на пряката и непряката реклама също приемат, но вероятно ще имат някакви допълнения”, обясни вицепремиерът.

Миналата седмица предложението на вицепремиера Валери Симеонов за ограничаването на рекламата на различни хазартни игри срещна подкрепата и от ГЕРБ, и от БСП. Симеонов се срещна по негова инициатива в парламента с Цветан Цветанов и с Корнелия Нинова, за да търси подкрепа за свои законопроекти.

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи да бъдат ограничени продажбите и рекламата на хазартни игри. Срещу идеята му се обявиха десетки организации, сред които са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.