Подписка в защита на бежанките Татяна и Ана стартира от Гърмен, съпругът Алексей Науменко: Ако жена ми и детето й се върнат в Украйна, ще ги убият като предатели

 

Акция „Да спасим Татяна и Ана от украинската хунта” стартира от площада на Гърмен. Инициативата е за спасяването от екстрадиция на украинката Татяна Кондратюк и дъщеричката й Ана. Преди четири години те са избягали от бомбардировките и войната в Украйна и са свили семейно гнездо в Гърмен с руския гражданин Алексей Науменко – легално пребиваващ  отпреди 30 години.

Представители на “Алианс на гражданите за България” и Фондация “За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията” стартираха подписката в защита на Татяна и Ана. На площада в Гърмен се изви дълга опашка от желаещи да подкрепят Татяна и Ана. За случая двете организации поеха ангажимента да алармират президента Румен Радев, министър- председателя Бойко Борисов, еврокомисари и ЕК. „Когато съдът е несправедлив и безотговорен при решаването на човешки съдби, се намесваме ние. Няма как едно дете, намерило своята нова родина в лицето на България, да бъде върнато на хунтата в Украйна. Ще минем през ада, ако се налага, но ще спасим Татяна и Ана. Към нас се присъединиха специалисти по международно право, адвокати от Украйна и много граждански движения от страната. Виждаме днес, че и хората от Гърмен, и целият регион не са безразлични и от сутринта питат къде е подписката, за да се подпшат в защита на Татяна и Ана”, заявиха пред в. „Вяра” Соня Иванова – председател на АГБ, Ангел Гаджев – председател на УС на ФБЖПБК, Стилиян Иванов и експертът „Сигурност“ Максим Велев. В Гърмен те се срещнаха с украинката Татяна Кондратюк, дъщеричката й Ана и съпруга й Алексей Науменко. Ана е в 7-и клас и учи в училището в Гърмен. Детето успешно се представя във всички училищни конкурси, състезания и мероприятия. Има много приятели и говори перфектен български език. Ана е силно привързана към втория си баща Алексей и заявява, че не иска в никакъв случай да се връща към страховитите си детски спомени в Украйна. Алексей Науменко пък е руски гражданин, който от 20 години легално живее и работи в Гърмен, като преди това е живял и 10 години в Разлог и е работил в КЗК. Той коментира, че Татяна също работи и се радват на прекрасното си семейство.

Именно Алексей помогнал на Татяна и дъщеричката й да избягат от войната в Украйна и по-късно в Гърмен той подписал граждански брак с нея. Тогава започнали и процедурите за придобиване на разрешение за постоянно и законно пребиваване на Татяна и Ана в България. Почти четири години ходене по съдилища и адвокати за бежанците на Татяна и Ана е отказан постоянен граждански статут в България. До три месеца те ще бъдат екстрадирани обратно в Украйна според решението на съда.

 „Най-важното в тази сложна и напълно излишна административна въртележка е, че никой не може да гарантира   сигурността на Татяна, ако тя отиде в Украйна. Просто ще я убият като предател и изменник, ще убият и детето й. Моля се българските институции да вникнат сериозно в проблема, който е  повече  политически, и да го решат на място в България, без да се налага Татяна и Ана да се връщат в Украйна”, сподели  съпругът на украинката Алексей.