Митрополит Йоан: Решението на Синода за Охрид е обмислено!

Църквата ни била правоприемник на Охридската епископия

 

Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква, каза Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съобщава “Фокус”.

Изказването му е по повод решението на Светия синод представители на Българската православна църква – Българска патриаршия да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид.

“Имаме устав, имаме нормативен акт, съгласно който правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква, това е основният ни мотив”, настоя митрополит Йоан.

По думите му решението на Светия синод е обмислено: “Това е едно решение на Светия синод, което не е необмислено. Това не означава, че ние няма да имаме отношение с Македонската църква. Считаме, че ние трябва да си го отпразнуваме и това е съвсем нормално.”

Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия взе решение за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия на 10 юни с отслужване на архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание.