ДНК: 45 836 българчета не се родиха през 2017 г.

22 ведомства се борят с демографската криза, разкри Андрей Арнаудов

 

45 836 българчета не се родиха през 2017 г. Това показа емоционален клип със стряскащата статистика на НСИ за демографията, представен от Движение за национална кауза (ДНК). Видеото илюстрира болезнените факти за стопяването на нацията.

“Направи го за България 1” е първата и най-успешната до днес мултимедийна кампания по темата за демографската криза, отчете ДНК. Съвременна и позитивна, през 2017 г. кампанията получи подкрепата на Българската православна църква, медиите, частния и обществения сектор. Инициативата включи Националното кръщене, с участие на близо 1000 бебета и ангажира над 10 000 души. Бяха подкрепени и двойките с репродуктивни проблеми чрез субсидия за фондация “Искам бебе”.

Движението осъществи и таргетирана анкета, която да даде отговор какво би ни стимулирало да имаме повече деца.

Според ДНК, българските родители вече осъзнават правата си, условията на средата и отношенията с работодателите, които касаят възможностите за отглеждане на деца. Те искат стимули, а не санкции за работодателите, както и справедливо държавно финансово подпомагане без подоходен критерии.

През целия месец май организацията провежда национални фотоизложби на открито в Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора, като предстоят и две официални откривания на събитията – във Велико Търново на 21 май и в София – на 1 юни.

Второто Национално кръщене е планирано за 7 октомври 2018 г. в над 10 града, “като тази година посланиците на каузата няма да са кръстници”, уточни Андрей Арнаудов.

Андрей направи анализ съществуващата демографска стратегия на България – 182 страници, отговорност, разхвърляна между 22 ведомствата, общи и трудни за прилагане политики, без конкретни планове за отчетни резултати.

“Един от корените на демографския проблем у нас е в комуникирането му – липсва публичен дебат, а правилната комуникация е най-важната част от една политика. Толкова, колкото и изпълнението й. Комуникационният проблем представлява бариера пред обществото за разбиране на проблема”, добави Арнаудов и даде за пример Тасманийското правителство, което е направило свой приоритет увеличаването на населението, като местните власти скъсяват дистанцията и комуникират ясно и достъпно политиките си в цели… 32 страници.

Като ТВ-продуцент и водещ с над 20-годишна практика в медиите, Андрей Арнаудов предложи решение на комуникационния проблем между държавата, обществото и бизнеса чрез нов продукт – онлайн платформата Bulgaria Wants You. Инструментът адресира основен аспект от демографския проблем – диаспората и миграцията и промотира България като добро място за живот, работа и отглеждане на семейство. Неговата функция е да поддържа постоянно фокуса върху демографския проблем, с цел да връща българите в страната и да привлича нова миграция. Продуктът предоставя социални услуги и трудова борса за българи, желаещи да се върнат и за чужденци, които искат да дойдат в България, като обединява медия, потребителски регистър, социална мрежа и представлява място за концентрация и комуникация с диаспората и стимулиране на активност.

“След поредица от неуспешни срещи с държавните институции, се налага сами да лансираме платформата, като очакваме това да се случи още през есента на тази година”, посочи Арнаудов.

Председателят на ДНК обяви, че поддръжниците на каузата се увеличават и представи нов посланик – певицата и млада майка Мария Илиева.

Мария Янева, председателят на фондация “Искам бебе”, допълни с тревожните статистики за нарастващия брой двойки с репродуктивни проблеми, които определи като истинския “държавен резерв на България” и призова към социална отговорност с въпроса “Дали ще ни има утре?”.

Тв водещата и майка на две деца след борба за зачеване чрез инвитро процедури, Нели Хаджийска, пък сподели открито личната си история.

“Чаках болезнено дълго и вече знам. Материалният успех, заради който все отлагаме раждането на децата, сам по себе си не носи щастие. Виждаме опашките пред клиниките за репродуктивна асистенция. Раждането на дете не е като да си поръчаш пица по телефона”.

“За какво е успехът, ако няма с кого да го споделиш? Деца не се гледат с пари, а с любов. Децата са щастието”, категоричен е волейболистът Владимир Николов, съосновател на ДНК.