Ученици от СУ “Паисий Хилендарски” бяха общински съветници за един ден в Дупница, предложиха: Общината да помогне за изграждане на паметник на воинската слава

Председателят на ОбС Емил Гущеров (вляво) с гостите и тяхната учителка Маргарита Сапунджиева

С. Лазаркова и Методи Мутафчийски заеха мястото на ОбС шефа Емил Гущеров, искат местната управа да издаде книга за историята на града

 

В двора на катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница да бъде издигнат паметник на воинската слава. Това предлагат ученици от СУ “Св. Паисий Хилендарски” в града, които споделиха идеята си по време на гостуване на председателя на Общинския съвет Емил Гущеров.

Методи Мутафчийски

Учениците и тяхната преподавателка по история и география Маргарита Сапунджиева поискаха съдействие от общината и за издаване на техен реферат за историята на Дупница. Освен това обърнаха внимание на необходимостта от ремонт на Джамията, която е паметник на културата, и обособяване на постоянна историческа сбирка в нейната зала или в Околийската къща. Имаме проект за изграждане на паметник на воинската слава в двора на черквата „Св. Георги Победоносец”, откъдето са тръгвали войниците и където са били освещавани бойните знамена на Седма рилска дивизия. С какво може да помогне общината?, попита Сапунджиева.

Симона Лазаркова

Единайсетокласничката Симона Лазаркова отбеляза, че с Дупница са свързани малко известни исторически факти, до които учениците стигнали изключително трудно при разработването на свой реферат за миналото на града от Възраждането насам. Димитър Бисеров е написал първия българо-турски речник. Това е доста голяма стъпка в българската книжнина по онова време, но не се знае и ние трябваше доста да поровим в книгите, за да стигнем до тази информация. Какво може общината да направи за популяризирането на местната история, зададе въпрос ученичката. Гостите изразиха мнение, че може да бъде издадена книга с исторически факти, от която по един екземпляр да се предостави на всички училища в общината. Емил Гущеров обеща да проучи възможностите за финансиране на проекта за изграждането на паметника. Ангажира се още до 2-3 седмици да организира следваща среща със специалисти от общинските дирекции по образование и култура и Историческия музей, на която да се коментира евентуалното издаване на книга. Гущеров постави и задача на младите хора – да отговорят писмено на въпроса „Какво бихте направили, ако сте председател на Общинския съвет или кмет на Дупница?” Посещението бе една от дейностите на СУ “Паисий Хилендарски” по Програмата за училищни посланици на Европейския парламент, като гостите – ученици от 9. до 11. клас, имаха възможността да влязат в ролята на съветници за един ден. Средношколците, посетили кабинета на ОбС шефа по негова покана, разказаха за своята работа по програмата, а Гущеров ги запозна с дейността на местния законодателен орган, неговата структура и функциите, правомощията на общинските съветници, начина на вземане на решения. Двама от учениците – С. Лазаркова и Методи Мутафчийски, който е в 10-и клас, за малко седнаха в стола на председателя на местния парламент и разказваха за инициативите на клуба. Веднага след посещението в председателския кабинет учениците влязоха в заседателната зала на местния парламент. От местата на общинските съветници те задаваха въпроси, на които председателят даде отговори. Трудно ли се взимат решения при приемането на бюджета на общината? Как се определя кои въпроси са важни, за да бъдат включени в днавния ред на заседанията?, бяха част от въпросите.

По време на срещата председателят подчерта, че Дупница е добро място за инвестиции, с едни от най-ниските данъци и такси, но големият проблем за привличането на инвеститори все още е липсата на определени специалисти. Гущеров даде пример с потенциален инвеститор, който в деня преди посещението питал дали в града има училище с IT специалности. Решението е в дуалното обучение, обобщи ОбС шефът. Своеобразният Ден на отворените врати бе организиран по повод предстоящия 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.