Станишев: Срещата ЕС – Западни Балкани е исторически успех за целия регион

България може да се гордее, че като нова страна член на ЕС, се превръща в регионален лидер, който е способен да помага на другите по европейския им път, смята лидерът на ПЕС

 

На утрешната среща очаквам да се даде ясен знак за европейската перспектива на Западните Балкани и да се подкрепи стратегията на ЕК, представена преди няколко месеца, заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на пресконференция преди началото на подготвителната среща на левите премиери и партийни лидери преди утрешната среща на върха ЕС-Западни Балкани в София. Той отбеляза, че исторически именно социалистите в Европа са подкрепяли процеса на разширяване и са го направили успешно.

Станишев посочи, че трима министър-председатели от Западните Балкани са от социалдемократическото семейство. На днешната среща на ПЕС присъстват и премиерите на Португалия, Гърция и Малта.

Днес и утре са пикът на Българското председателство на ЕС, заяви Станишев. Според него самият факт, че за първи път от 15 години темата за европейското бъдеще на Западните Балкани е в дневния ред на Европейския съвет е постижение за българското председателство. Станишев отбеляза, че последната среща е била през 2003 г. в Солун. Оттогава България и Румъния станаха пълноправни членове на ЕС през 2007 г., Хърватия се присъедини през 2013 г., но определено имаше известно неглижиране на региона, негово леко изоставане, в това число и от гледна точка на политиките и активността на ЕС, коментира той, цитиран от БТА.

Станишев отбеляза, че страните от Западните Балкани имат да направят много важни реформи, за да изпълнят критериите за членство, но ЕС трябва да покаже ясен ангажимент и програма за действие, които да подкрепят този процес.

Той отчете усилията на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и подкрепи премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в усилията им за намиране на достойно решение на прословутия езиков спор.

На нашата среща ще обсъждаме и други теми, които са актуални в света, заяви президентът на ПЕС. Категорично не подкрепяме изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран и насилието в ивицата Газа, посочи той. Но основната тема на дискусии това са Западните Балкани, европейската им перспектива, и съм убеден, че това ще бъде историческо събитие за региона, добави той.

Според Станишев България може да се гордее, че като нова страна член на ЕС, се превръща в регионален лидер, който е способен да помага на другите по европейския им път. Той изрази надежда, че през юни Европейският съвет ще предприеме конкретни мерки за стартиране на преговорите с Република Македония и с Република Албания.