При църквата "Рождество Богородично" при Насалевци и 600-годишния дъб започна изкачването на върха.

 

230 туристи от Кюстендил, Перник, София, Радомир, Трън и Босилеград взеха участие в изкачването на връх Щърби камик, висок 1478 м, въпреки прогнозата за лошото време.

Към Щърби камик

Върхът е на границата между България и Сърбия в западните части на Руй планина. За Световния ден на предизвикателството секретарката на дружество „Осогово” Силвия Михова бе уговорила обща инициатива с трънското дружество – преход до върха.

Трънски и кюстендилски туристи на 1478 м

Преди похода бе организирана томбола и Силвия Михова раздаде атрактивни награди, отпуснати от Българската асоциация „Спорт за всички” към Министерството на младежта и спорта и община Кюстендил. Началото на изкачването започна от село Насалевци, при църквата „Рождество Богородично“, където е и 600-годишният дъб, спечелил първо място на миналогодишния конкурс „Дърво на годината”. По маркираната пътека разстоянието до върха е около 5 км и денивелацията на терена 640 метра. „По няколко причини вече познаваме добре повечето големи планини в България. Търсим нови и непознати маршрути за един ден, на някоя по-висока точка в България, тъй като върховете за нас са най-предизвикателното, най-впечатляващото и магнетично място на всяка планина. Затова крайната цел на разходката ни из Руй планина беше връх Щърби камик“, споделиха туристите от кюстендилското дружество.

От върха всички се насладиха на уникалната гледка към първенеца на планината – връх Руй (1706 м), както и към планините Кървав камък, Малевска и Чудинска и зелената безкрайност, в която е сгушен Зелениград. На връщане от върха домакините изненадаха своите приятели, като ги почерпиха с вкусна трънска баница и домашно овче кисело мляко. След емоциите на върха кюстендилската група разгледа Музея на бусинската керамика и останаха впечатлени от богатата етнографска експозиция на над 200 оригинални експоната бусинска керамика от стари майстори, както и модерна керамика в духа на бусинските традиции от съвременни художници.

Във втория музей на киселото мляко, при с. Студен извор, научиха повече за процеса на ферментиране на млякото и на какво се дължат невероятните му вкусови качества.

Домакините изненадаха с баница и овче кисело мляко.

„Днешния ден ние го посветихме и на нашия приятел Стефан Иванов. Майстор на спорта по туризъм, създател на туристическия хор „Осоговско ехо”, елитен планински водач. На 12 май бай Стефан щеше да навърши 86 години. Като дългогодишен планински водач той преведе през десетки нестандартни маршрути стотици хора от различни поколения, пред които разкри неподозирани красоти на българската природа. Той ни научи на любов към планината“, каза Силвия Михова.