Съветниците от Самоков приеха проекта за нов център на Боровец с музей на спорта и амфитеатър, самоковци: Напразно ли кметът Георгиев изхарчи парите на данъкоплатците?

Новият проект „Златен триъгълник” в к.к. Боровец бе представен от администрацията и от проектантите на редовна сесия на Общинския съвет. Официално на сесията беше поканен William Matthews Associates – автор на спечелилия конкурса проект за нов център на Боровец – Златния триъгълник. Поканата е по решение на общинските съветници. Проектантският екип преди седмици бе награден с 20 000 лв. от кмета Владимир Георгиев и шефката на ОбС-Самоков Силвия Стойчева. Представителят на екипа победител заяви, че сегашното разположение на обектите създава конфликти между пешеходци, коли и скиори и това било избегнато в новия проект. Той предвиждал оформяне на главна улица, създаване на публично пространство, покрито пространство за концерти, пързалка за кънки, покрит подземен паркинг, даже и музей на спорта, зала за боулинг, туристически инфоцентър. Бе съобщено, че фирмата победител е създадена през 2013 г., архитект Уилям Матю – ръководител на екипа, е живял 25 години в Париж, бил е старши архитект в офиси във френската столица. Работил е със световноизвестни архитекти.

„Конкурсът за Златния триъгълник в Боровец беше много привлекателен за мен не само заради България, но ние с нашия екип обичаме да караме ски. Когато посетихме мястото, имаше няколко ключови елемента, които осъзнахме. Първото беше запазването и уважението на историческите сгради, които съществуват, запазването и уважението към дърветата, които са там. После разбрахме, че има проблеми с трафика и задръствания между коли, пешеходци и скиори. Ние искахме да ги разделим на различни потоци, за да намалим проблемите. Това доведе до разширяване на главната улица с подходяща настилка и от вътрешната страна, минавайки през гората, да създадем един ски път, който да свърже двата основни лифта. Искаме новият център да не работи само през зимата, а и през лятото и въобще през цялата година. С новия проект ние ще привличаме движението, живота, ще създадем подходяща връзка с кабинковата станция. Ще се преминава чрез мост. Ще има две нива на паркиране.  Предвижда се изграждането на многофункционална спортна зала, която да бъде използвана за концерти и за фестивали, амфитеатър, медицински център и др.“

Общинският съветник от БСП Георги Големинов обърна внимание, че в обсега на проекта има свлачищни процеси и прояви интерес проектът съобразен ли е с този факт. Той попита нужна ли е спортна зала и амфитеатър. В отговор Уилям Матю заяви, че относно геологията и свлачищата ще се наложи тестване и проучване при изготвянето на проекта в работна фаза. По отношение на спортната зала техните разговори с различни хора са показали, че към хотелите няма такива. За амфитеатъра архитект Матю посочи, че всички туристи обичат фестивалите и забавленията. Д-р Димитър Панев от Сдружение “Самоковци за Самоков“ припомни, че миналата година общинските съветници са гласували над декар и половина парцел в Боровец за изграждане на спешен център и попита какво се случва с този център, очакват ли се субсидии и защо не се строи.

От проектантския екип отговориха, че спешен медицински център е една изключително важна функция за всички туристи, затова те са я предвидили към проекта. Те уточниха, че не са наясно за други решения на местната власт в тази насока. Кметът Георгиев допълни, че още при заданието са посочени обектите, които се предвиждат в обсега на проекта, включително и спешния център. Явно, каза кметът, проектантите са се позовали на това нещо. Уви, продължи той, когато БЧК поиска обекта, ние им го дадохме. Няма проблем на по-късен етап или да се дава под наем, или да се използва за нещо друго – бе мнението на Георгиев.

Съветникът от „Самоковци за Самоков” Петър Георгиев благодари на екипа и подчерта, че това, което са направили, е нещо много хубаво. Нашите вътрешни проблеми нямат отношение към работата на проектантския екип, допълни  съветникът Георгиев.

Светлана Атанасова от РБ се солидализира с мнението на инж. Петър Георгиев и изтъкна, че екипът се е справил блестящо с решаването на проблемите, които Боровец има.

Няма спор, че основният проблем с проекта за нов център на Боровец „Златен триъгълник“ е отсъствието на стратегически инвеститор за реализацията му. По този начин се повтаря горчивият опит с проваления мегапроект „Супер Боровец”, в който самоковци загубиха 2000 дка от най-атрактивните си имоти в обсега на курорта. За съжаление местните ни управници продължават да впрягат каруцата пред коня при вземането на решения за бъдещото развитие на общината и най-вече в сферата на икономиката. В тази връзка са и въпросите на самоковци – напразно ли изхарчи парите на данъкоплатците кметът Георгиев и в чия мелница ще се наливат средства?

Проектът бе приет единодушно от присъстващите 28 общински съветници.