Исторически ден: Европейските лидери се събраха в София, Бойко Борисов: Вече сме осъзнали, че силата на ЕС е в единството

Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей дойдоха заедно до НДК, минавайки заедно по т.нар. Мост на влюбените.

17 май ще остане в историята като деня, в който 11 години след влизането си в Европейския съюз България за пръв път е домакин на среща на лидерите на съюза.

Бойко Борисов, Ангела Меркел, Еманюел Макрон

Провеждащата се в София среща ЕС – Западни Балкани е кулминацията на българското ротационно председателство на Европейския съвет.

Тереза Мей и Бойко Борисов

Освен ръководителите на 28-те страни от ЕС в София пристигнаха и лидерите на шестте страни от Западните Балкани.

Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов
Виктор Орбан и Бойко Борисов

Ползите за България от срещата на върха в София са много повече, отколкото негативите, които изстрадахме през тези два дни. Благодаря на всички лидери, които до един дойдоха в София.

Себастиан Курц и Бойко Борисов

Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ. Това заяви премиерът на България Бойко Борисов по време на пресконференция след срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

Лидерите на ЕС

„Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна“, подчерта той. „Имахме една много добра дискусия, много честна и искрена. Отдавна не съм чувал да се говори толкова искрено“, заяви Борисов. “Разходката, която направиха Тереза Мей, Еманюел Макрон и Ангела Меркел, е много символична. Много съм щастлив колко споразумения подписаха лидерите.

Алексис Ципрас и Зоран Заев

Символично е и решението между Вучич и Ципрас, дано скоро да имаме окончателно решение. На всички стана ясно, че с проблемите, които имаме, единственото спасение е да бъдем единни или както Ангела каза: “Лист да не може да мине между нас”, допълни министър-председателят. Българският премиер се обърна към чуждестранните журналисти, за да разсее притесненията от разширяването на ЕС. „Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, то нейният БВП ще е 96 милиарда евро в хазната на ЕС.

Александър Вучич и Бойко Борисов

“За сравнение колкото на страна като Словакия. Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС, политическите им елити да се стремят да покрият критериите на ЕС или да дойдат външни сили в региона. Всички си тръгнаха оттук с по едно наум“, каза Борисов. „За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геополитически страни, единственото спасение е да сме единни. Вече сме осъзнали, че силата на ЕС е в това. Солидаризирам се с всичко, което казаха колегите преди мен. Видяхте колко споразумения бяха подписани днес“, подчерта Бойко Борисов. По думите му е било постигнато много, за да може след срещата в София лидерите да си тръгнат с готови подписани проекти.