Mercedes-AMG GLC 63 S Coupе: най-бързият SUV на пистата

Да, често пъти сме дискутирали смисъла (или по-скоро липсата му) при проектирането на Performance SUV-ове. Физическият парадокс от комбинация на висок модел със спортен автомобил е точно толкова странен, колкото и екологичната целесъобразност на ултрамощните SUV-ове. Но поне като демонстрация на техническите възможности потентните SUV-ове са много интересни: така например с GLC 63 Mercedes-AMG разкрива максимума, който може да бъде постигнат в борбата със страничното ускорение.

Под капака работи познатият 4-литров V8 битурбо с нов 9-степенен автоматик – собствена разработка на производителя. Предаването на 510 „коня“ към асфалта се осъществява посредством 4х4 задвижване с ориентация назад и гъвкаво разпределение на въртящия момент, комбинирано с електронен блокаж на диференциала на задната ос. Въздушното окачване с адаптивни амортисьори, които с постоянната промяна в настройката си помагат за стабилизацията на каросерията, както и спортното кормилно управление са част от серийното оборудване на GLC 63. „Хардуерът“ ви е познат? Правилно – няма грешка: техниката на двойното задвижване е като при E 63 и в SUV-а гарантира пъргава управляемост и максимална стабилност по курса. За динамиката допринасят и опционалните керамични спирачки, както и „обутите“ в гуми Michelin Pilot Sport 4S 21-цолови джанти, изпълващи раздутите калници.

Под 4 сек от 0 до 100 км/ч

 

Не звучи като комфортен автомобил за пенсионери, нали? Човек разбира колко сериозно германците са подходили към спортния характер на автомобила веднага щом се настани в стегнатата Performance седалка и завърти ключа за запалването: „осмакът“ се събужда с тътена на гръмотевична буря, а след това „изстрелва“ мощността си към съединителя за стартиране в маслена баня. Всичко това резултира в „писъците“ на гумите. Кормилното управление e по-меко, отколкото при суперспортиста AMG GT, а дори при съвсем леко „погалване“ на газта в комфортен режим автоматикът не бърза да „вкара“ по-висока предавка. Въздушното окачване, което в официалното прессъобщение е неимоверно хвалено заради високия си комфорт, тук „пропуска“ доста неравности към телата на пасажерите. Така бързо ни става ясно, че 63-ката няма нищо общо с онова „лежерно“ усещане, което създават стандартните модификации на GLC.

Три натискания на бутона по-късно и последната капка „мекота“ е изстискана: в режим Race 2-тонната машина се изстрелва за 3,7 сек от 0 до 100 км/ч, с яростно подаване на междинна газ преминава през предавките и безкористно „захапва“ до червено карбоновите си дискове, които „светват“ през нощта. Какво животно!

На пистата 2-тонният колос направо лети

 

 

Който е готов за подобна атака, изглежда има само една цел – Малката Нордшлайфе, както е позната пистата „Заксенринг“ в германската провинция Саксония. При първото „напипване“ на граничните възможности на автомобила по-високата позиция на седене и сякаш леко по-мудното кормилно управление в сравнение с тези при Porsche Cayenne създават малко притеснително усещане. След няколко бързи завоя обаче човек лесно се адаптира и просто се наслаждава на финия начин, по който SUV-ът се справя с напречното ускорение. Фино дозиращите спирачки задържат предната ос в желания курс, а ултратвърдите адаптивни амортисьори не позволяват прекалени колебания на каросерията. Влизането в някой завой с повече газ веднага провокира презавиването – и GLC 63 следва прецизно контролируема дрифт хореография.

За останалото се грижи чудовищната мощ на V8 Biturbo-двигателя, който като на игра „размята“ SUV-a по изкачванията и наклоните на трасето. Благодарение на късите предавателни числа GLC 63 успява да запише време 1:37,89 мин – с едно мигване забавяне спрямо резултата на C 63 Coupе! По този начин Benz-ът не само поставя нови мащаби в класа на SUV-овете, но и получава правото да бъде наричан пълнокръвен спортист!

 

Извод

 

Трудно е за вярване с каква лекота се движи този немалък SUV по Заксенринг: 4х4 системата с ориентация към задната ос и безкомпромисната кинематика осигуряват на GLC 63 S Coupе най-доброто време в класа на SUV-овете. С тази машина човек може да постигне впечатляващи резултати по някой от т.нар. Trackdays.