Най-бързият сериен GT-R в историята, с яростен рев „отмята“ 0-100 за 2,8 секунди

Сърцето забива учестено, кръвното се вдига, а стомахът се свива. Срещата с автомобил като Nissan GT-R не може да остави човек с бензин в кръвта безучастен. Особено когато става въпрос за преработен наскоро от Nismo екземпляр. Сякаш всяка частица oт този звяр с червени „ноздри“ и „хриле“ в предната част излъчва стремеж към висока скорост. Не че GT-R има претенции да изглежда фино или елегантно – той няма против подобни епитети да бъдат привличани от неговите английски или италиански конкуренти и се гордее със своя прякор Годзила. Но докато стандартният GT-R има по-сдържан вид, в трафика Nismo версията изглежда като истинско страшилище, с което всяка секунда има опасност да останете без книжка.

Най-мощното Nismo за обществените пътища

 

Коренът на злото е 3,8-литров V6, който с два турбокомпресора в базовата си модификация генерира 570 к.с. От Nismo „изцеждат“ още 30 к.с. от задвижващия агрегат и така с 600 к.с. превръщат GT-R в най-мощния Nissan с хомологация за движение по обществените пътища. Максималният въртящ момент е вдигнат от 637 на 652 Нм и тъй като заради щедрата употреба на карбон теглото на усилената каросерия същевременно е намалено с 27 кг, GT-R Nismo обвива в бял пушек гумите си при кикдаун. Когато 20-цоловите джанти с 255-милиметрови гуми отпред и 285-милиметрови отзад „захапят“ оптимално асфалта, GT-R с яростен рев „отмята“ 0-100 за 2,8 секунди. И ако на водача му стиска и правата не свършва, ускорението продължава чак до 315 км/ч.

 

Прецизно кормилно управление и солидно 4х4 задвижване

 

Въпреки сериозните размери на GT-R на водача не му се налага да се „бори“ с автомобила, за да следва идеалната линия. Защото с прецизното кормилно управление, солидното 4х4 задвижване и светкавично бързата трансмисия с два съединителя чудовището остава лесно контролируемо. A сега, когато благодарение на по-големия тъчскрийн броят на бутоните е редуциран от 27 на 11, можете да бъдете още по-добре концентрирани върху управлението на колата. Преди всичко моралът и съвестта ви са тези, които водят постоянна борба с GT-R Nismo. Този автомобил е толкова жаден за скорост и толкова палав, че само за 1-2 секунди можете да изпратите вашето СУМПС в немилост… Човек постоянно чувства нуждата да изпреварва колите пред себе си – и изобщо няма притеснения да го прави, тъй като доускорението е светкавично. И тъй като никой не знае колко здраво „захапват“ спирачките на този убиец на Ferrari-та от Япония, целият останал свят се чувства зверски застрашен.

Солидна надценка

 

Разбира се, в цялата тази игра има и губещ. В случая – банковата ви сметка. След покупката на Годзила тя ще „олекне“ 359 900 лева – което е почти двойно спрямо цената на базовия GT-R в линия на оборудване Pure (195 500 лв.). Така се получава голям парадокс – докато стандартното изпълнение е един от най-изгодните спортни модели, изпълнението Nismo е на същото ниво като „благородната“ конкуренция…