Жената на Боян Петров: Солов играч ни обедини и ни накара да се надскочим

Екипът на алпиниста ще търси следи дали той е успял все пак да изкачи Шиша Пангма

 

“Странно нали, един солов играч ни накара да бъдем заедно докрай и да изкачим нашия си Еверест. А аз просто исках да открия Боян, защото ще ми липсва…”, написа в емоционален статус във фейсбук жената на Боян Петров Радослава Ненова в сряда вечерта. Малко преди това окончателно бе прекратено издирването на българския алпинист под хималайския осемхилядник Шиша Пангма и той остана завинаги в ледената прегръдка на планината.

 

“Винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе”

 

“Няма да правя трогателна изповед как се чувствам аз. Аз винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе… Може би ми се говори за това какъв беше смисълът. Всичко започна от това, че моят мъж изчезна, а аз много исках да го намеря. Не съм хабила енергия да разсъждавам дали беше прав, или не. Мисля, че геройството изобщо не беше в спортното постижение”, пише Радослава.

“Геройството дойде от това, че много хора надскочиха себе си в тази ситуация, бяха добри и това им харесваше, държави се сдобряваха… и това им харесваше, институции сбъднаха една на пръв поглед немислима акция, пилоти изпълниха уникален и единствен по рода си полет. Заливаха ме с мили писма и любов. Дори хейтърите тръпнеха за новина, за да нахейтят и да им олекне. Това е най-мащабната спасителна акция в историята на алпинизма…”, посочва се още в поста.

Организаторът на експедициите на Боян Петров – Деян Петков, заяви: “Боян е с нас в това да имаме вяра в собствените ни сили и да таим надежда за хубави неща”.

Пред БНР той обясни, че екипът на загиналия алпинист си поставя за цел да разбере дали Боян Петров все пак е успял да достигне върха, който досега не е бил изкачван от българин и макар да се води джуджето на осемхилядниците, е изключително опасен за катерене в последната си част.

 

Едно наум, че Петров все пак може да е изкачил върха

 

“Този връх винаги ще си остане с възможно изкачване от Боян. Винаги така ще го водим в нашата история – че който и да изкачи този връх, първият българин, който го изкачи, ще бъде първото потвърдено изкачване, а винаги ще имаме едно наум за изкачването на Боян“, каза още Петков.

Той допълни, че тепърва ще се проучва много снимков и видеоматериал от акциите по търсенето на Петров. “Ще се опитаме да анализираме терена. Надяваме се да открием някакви следи за това какво се е случило. Ще направим всичко възможно… Подозирам, че дневникът му е бил с него или поне няколко листа, които той обикновено пише. Той си води подробен дневник всеки ден и носи нагоре листа, които за съжаление са изгубени. Ще получим вещите му от базовия лагер. Ще видим какво има в компютъра му, в дневника“, каза Петков.

Държавата много сериозно подпомогна търсенето, посочи Деян Петков и разказа, че “където и да сме казали за кого го правим – всички познаваха името на Боян – и в Катманду, и в Китай“.

По-късно в четвъртък благодарността си към Китай и Непал за акцията по търсенето на Боян Петров изрази и премиерът Бойко Борисов. Той е изпратил писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал Шарма Оли, в които благодарил за усилията на администрациите на двете държави по координирането и провеждането на операцията.

Специална признателност Борисов изразил и на всички хора, участвали в спасителните екипи, въпреки крайно тежките метеорологични условия, съобщиха от правителствената информационна служба.