В Перник нищиха въвеждането на синя зона в центъра

Граждани на Перник се включиха в общественото обсъждане на  Наредба за организацията на движението на територията на Общината. Те поставиха свои въпроси и предложения, касаещи проектодокумента. Градът е последният в Югозападна България, в който няма действаща Синя зона.

В срещата взе участие кметът Вяра Церовска и заместник кметовете  Денислав Захариев и Владислав Караилиев, както и експерти от общинската администрация.

„Наредбата е в интерес на гражданите предвид безразборното паркиране на автомобили собственост на граждани и юридически лица в Централна градска част, в която освен жилищни сгради са съсреодоточени учебни заведения, административни сгради и търговски обекти и има интензивен пътникопоток. Необходимо е да се регламентират местата за паркиране и с оглед опазване тревните площи и предотвратяване на системното им унищожаване. Предлаганото въвеждане на „Синя зона“ в Централна градска част е в съответствие с националните приоритети във връзка с ограничаване вредните емисии във“, бяха част от мотивите, които представи зам.-кметът Захариев.

„Трябва да се опитаме заедно да направим нашето подреждане, а вие гражданите сте хората, които помагате нещата да се случват. За да въведем „Синята зона” ние трябва да постигнем някакъв консенсус. И затова правим това обществено обсъждане“, коментира кметът Вяра Церовска.

От срещата стана ясно, че практиката в общините, в които са въведени участъци, обособени като синя зона се наблюдава значителна регулация и контрол на паркирането. Към настоящия момент в Централна градска част на Перник липсва организация и контрол на паркирането, поради което се установява безконтролно паркиране в нарушение на ЗДвП, което затруднява участниците в движението и гражданите, живеещи в района и създава предпоставки за ПТП.

„ Предлаганото въвеждане на „Синя зона“ в Централна градска част ще подобри качеството на въздуха, ще ограничи вредните емисии и ще се осъществи превенция по отношение здравето на гражданите. Същевременно ще се гарантира правото на живущите да ползват режима на локално паркиране в близост до постоянния си адрес. Наредбата ще даде възможност не само за цялостна организация на движението, но и да се осъществи контрол при паркирането на постоянно нарастващия брой автомобили в района“, са част от  поставените цели.

Настоящият проект на Наредба за организация на движението на територията на Община Перник е в съответствие с европейското законодателство – Европейската харта за местно самоуправление.

В края на срещата зам.-кметът Денислав Захариев обясни, че наредбата и  протокола ще бъдат изпратени за разглеждане в Общинския съвет.