Орлин Горанов даде старт на Майските празници на културата в Дупница

Кметът Методи Чимев: До края на месеца показваме, че сме град с история, традиции и бъдеще

Орлин Горанов даде старт на Майските празници на културата в Дупница. Знамето на 41-вото издание на празниците издигнаха танцьорите от ФТА „Актавис” с ръководител Воин Войнов, а за официалното откриване микрофона получи кметът Методи Чимев.

„В Дупница винаги е кипял живот. Ще използвам думите на големия историк акад. Георги Марков, който в свое изследване отбелязва: „През 30-те години на миналия век, когато България се тресе от жестока стопанска криза, в Дупница кипи много сериозен живот. Въпреки кризата и проблемите, дупничани са организирали едни от най-големите в страната фестивали на хорове, развивали са художествено творчество и самодейност със своето богатство на фолклор и говор. В Дупница духът и делата са действителна проява. Богатствата му са плод, чедата му са дух, синовете и дъщерите му – културни творци, създатели, борци.

Майските дни на културата са празник, емоция и традиция, дните, които всяка година ни дават вяра в бъдещето на града, в талантите и в наследството, което оставяме като общност, дните, които ни зареждат с вдъхновение и гордост. От днес до края на месеца Дупница ще докаже за пореден път, че е град с история, с традиции и с бъдеще”, отбеляза кметът Чимев. Официалните гости бяха депутатът Радослава Чеканска, зам.-областният управител Матей Попниколов, кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, неговият заместник Славчо Коларски. Сред присъстващите бяха председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, служители в общинската администрация, общински съветници. На първа линия на площад „Свобода” бяха десетки деца, част от които насядали на плочките.

Няколко часа преди официалното откриване бе открита изложба на преподаватели от Нов български университет. Празниците ще продължат до 30 май с богата програма.