Младежи с умствена изостаналост рисуваха и играха в Кюстендил, Борислав Стамболийски: Събрахме над 1000 подписа в Рила, Бобов дол, Дупница… срещу запрещението

Борислав Стамболийски, Велислава Пандова, Антон Петров и Стефани Драгова

 

6-има младежи от СНЦ “Иновация”-Бобов дол и четирима от ЦНСТ “Сияние”-Кюстендил с умствена изостаналост рисуваха, играха с топка и пяха пред Арката в центъра в Кюстендил. Това стана по време на инициативата “Ден на способностите”, която е част от гражданската инициатива „7000”. Тя цели приемането на нов закон за физическите лица и мерките за подкрепа.

Младежите играха на воля на центъра на Кюстендил.

На пл. “Велбъжд” организаторите в лицето на Велислава Пандова от СНЦ „Иновации” бяха организирали и подписка за промяна на този закон, в която се включиха повече от 200 граждани. Активно се включиха и трудотерапевтът от Бобов дол Христо Христов, Весела Колева от център “Сияние”, Борислав Стамболийски, Стефани Драгова и Антон Петров. „Гражданска инициатива “7000” цели да събере подписи, за да вкараме нов закон за физическите лица с умствена изостаналост, психична болест и деменция и мерките за подкрепа. Хората с увреждания с подходяща подкрепа могат сами да изразяват волята си и имат право на достоен живот. Група от хора, на които те имат доверие, могат да им помогнат с тези неща”, заяви Велислава Пандова от СНЦ „Иновации”. “Над 1000 са подписите, събрани в Рила, Бобов дол, Кюстендил, Дупница и ЮЗУ-Благоевград. Инициативата продължава до 20 юни, когато ще я внесем в Народното събрание, а следващата ни спирка е на 20 май в Благоевград. Благодаря на всички, които ни подкрепиха”, каза управителят на Сдружението с нестопанска цел „Иновации” Борислав Стамболийски.