Управлявана от Доста Божкова фирма вдига 4 къщи за гости и СПА в Рупите, наследниците на Алекса Трайков строят жилища с фотоволтаични панели край Петрич

Ангел Георгиев

 

Нови вилни селища и жилищни сгради изникват в Петричко като гъби, след като институциите дават зелена светлина за строежите.   Регистрираната в София фирма „СИ 5 ТРЕЙД” ЕООД може да пристъпи към вдигането на вили и СПА център в местността Рупите, без да се прави ОВОС. Директорът на РИОСВ-Благоевград Ангел Георгиев каза „да” на проекта. Предвижда се на поземлен имот от 2,500 дка да се изградят 4 двуетажни къщи за гости с общ капацитет 50 легла, СПА център с всички екстри – сауна, парна баня, джакузи, стая за масажи, два офиса и паркинг. Предвижда се да бъде изградена улица за достъп до къщичките.

Същата фирма има инвестиционно предложение за изграждане на къщи за гости в съседни поземлени имоти. Справка в търговския регистър показва, че управител на фирмата е Доста Божкова. Регистрирана е с капитал от 5000 лв. Според информациите за няколко дни във фирмата партньор е била дъщерята на бившия петрички съветник Валентин Парапунов – Силвия.

РИОСВ-Благоевград няма да прави ОВОС и на предложение от наследниците на Алекса Трайков за строеж на жилищни сгради в местността Виздол край Петрич. Предвидено е нива с площ 3568 кв.м да се раздели на 5 парцела, като във всеки един от тях се изгради жилищна сграда, паркинг до 2 паркоместа, изгребна яма, фотоволтаични панели. За водоснабдяване на сградите ще бъде изграден водопровод, а отпадъчните води ще се заустват в изгребни ями. Сградите ще се снабдяват алтернативно с ел. енергия. РИОСВ имат условие при изграждането на водопровода да се използват безопасни за здравето материали.