Таско Ерменков и Галиче – новият политико-прокурорски фронт между ГЕРБ и БСП

Ден след създадената от депутата от БСП Таско Ерменков истерия, че в София водата е отровена, ГЕРБ поиска оставката на народния избраник и внесе в прокуратурата сигнал срещу него за тероризъм.

Социалистите пък върнаха жеста, като сезираха държавното обвинение за изборни нарушения на частичния вот в Галиче.

В петък социалистът публикува във фейсбук ″информация″, че водата в София е отровена, а институциите крият това от гражданите. Фалшивата новина на Ерменков предизвика реакция дори от контраразузнаването, а впоследствие той съобщи, че ДАНС са го успокоили, че няма опасност, с което опита да ″успокои″ гражданите.

Депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков внесоха в понеделник в прокуратурата сигнал до главния прокурор срещу депутата от БСП, причина за който, по думите им, са “неверни” и “заблуждаващи” изявления на Ерменков в социалната мрежа, което е довело до страх и смут в населението.
Народните представители искат главният прокурор да разпореди проверка, за да се установи дали Таско Ерменков е извършил престъпление. Те са посочили два члена от наказателния кодекс, по които може да му се търси отговорност – единият е за “предаване чрез средства за комуникация на неверни повиквания и заблуждаващи знаци за злополука и тревога”. Другият е за “престъплението тероризъм, при извършване на действие за създаване на страх и смут в населението”.

Тома Биков настоя от БСП да се разграничат от действията на Ерменков и ако той не подаде оставка, да бъде изключен от парламентарната група на партията.

“Надяваме се акцията на Таско Ерменков да не е координирана с БСП, но за да имаме доказателства, призоваваме опозицията да поиска оставката му”, каза Биков и определи действията на Ерменков като провокация за националната сигурност.

“Като народен представител г-н Ерменков, ако е бил загрижен, е имал възможност да провери. За нас неговото поведение е продиктувано или от тотална неадекватност, която е недопустима за народен представител, или от злоумишлени действия в нарушаване на националната сигурност на България. В този смисъл ние сме озадачени и от бившия кмет на Шумен, който в същия период от време публикува във фейсбук информация, че Шумен е облъчен от радиоактивни вещества. Надяваме се, че това не е координирана акция на БСП”, каза Биков.

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пък обясни, че главният прокурор би могъл да поиска снемане на депутатския имунитет на Ерменков, защото престъпленията, за които е внесен сигналът, са тежки.

“Имаме предположение, че той се е опитал да маскира специалната цел, посещавайки председателя на ДАНС, твърдейки, че институциите разполагали с данни за слухове през последната седмица”, каза Кирилов.

Според него това е началото на една бъдеща защитна стратегия с цел оневиняване на Ерменков.

Малко след това от БСП реагираха на обвиненията. Заместник-председателят на партията Кирил Добрев обяви, че социалистите нямат обща съгласувана позиция по казуса, но пък той лично е говорил с Ерменков.

“Прочетох и написаното в социалните мрежи. В него има само въпроси, г-н Ерменков ме увери, че е бил сезиран от служители в Столичната община и РИОСВ. В ДАНС и в полицията също има сигнали за водата в София. Работата на един народен представител е да пита – ако нямаше въпроси, нямаше да разберем за проблемите с водата в Хасково например”, каза Добрев, с което защити депутата.

Все пак групата на БСП щяла да обсъди ситуацията на редовното си заседание във вторник, ден преди началото на пленарната седмица в парламента.

Според Добрев обаче чрез скандала около Ерменков от ГЕРБ се опитвали да ″запушат″ друга ситуация – предсрочните избори в Галиче. ″Ще обявят и извънредно положение, за да се прикрият изборните резултати″, каза заместник-председателят на БСП.

По думите му партията вече е сезирала прокуратурата за казуса, а ″Галиче е олицетворение на това как ГЕРБ печелят избори 10 години, но вече с нови иновативни политики, както казва Мария Габриел″.
Той обясни, че сигналът в държавното обвинение е срещу бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев, който е председател на Секционна избирателна комисия. Въпросният човек като от ″голямото добрутро″ решил, че към 17,30 часа изборният процес е приключил.

″Отваря урната, преброява бюлетините и записват гласовете. Естествено че на протокола, където трябва да бъде записан час – се записва 20,00 часа. Това е грубо нарушение на Изборния кодекс. Какви мислите, че са резултатите в тази изборна секция – от 52-ма гласували – 4 невалидни бюлетини, 44 гласа за ГЕРБ, 1 глас за патриотите и 3 гласа за БСП“, разказа Добрев.
″Няма да коментирам как тази секция е влияла на изборния процес“, добави той и поясни, че понякога е озадачен от ГЕРБ и им „сваля шапка“. ″Това е една подвижна секция, в която едни хора обикалят други хора уж с основанието по-лесно да упражнят правото си на глас. Виждате какъв е крайният резултат – 52-ма участници в подвижна избирателна секция. Само за сравнение да кажа, че в областен град като Силистра са 12 до 20 човека, Гоце Делчев – 8-9. Тук са 52-ма“, коментира Добрев и заяви, че явно иновативните методи стартират от Галиче.

Подвижните урни са предвидена опция в Изборния кодекс за хора, които са трудноподвижни, инвалидизирани или тежко болни, но искат да упражнят правото си на глас.