Евродепутатът Андрей Новаков от Благоевград на тираджийски пикник с домати и шпек на път за Брюксел

Евродепутатът Андрей Новаков от Благоевград хапва домати, шпек и чушки заедно с шофьора на тир Сюлейман, с когото пътува към Брюксел. Както е известно, Новаков се метна на камиона, за да изпита на собствен гръб ежедневието на тираджиите и да докаже на Еврокомисията, че мерките в пакет “Мобилност” са неприемливи и вредни за нашите превозвачи.

„Истински работен обяд. По-добре колегите, които подкрепят пакет “Мобилност”, да се запознаят отблизо с живота на шофьорите, преди да гласуват другата седмица”, написа под снимката с тираджийския пикник Новаков. По думите му изискването след 72 часа престой в дадена държава да се плащат нейните ставки не е реалистично, защото има страни като Германия и Франция, които просто не могат да бъдат преминати за толкова време. На други места като Австрия тировете не вървят в петък, събота и неделя, което също е предпоставка да се стигне до по-дълго пребиваване.

Новаков е установил лично, че се изминават стотици километри, без да се открие хотел, няма достатъчно охраняеми паркинги за камиони.