Кюстендилските ученици Ралица, Анна-Мария, Теодор, Лилия, Майкъл… изписваха буквите от глаголицата с туш и перо

Мирослава Таскова запозна учениците със създаването на глаголицата.

 

Кюстендилски деца се учиха да изписват букви от глаголицата с туш и перо от старопечатни книги отпреди 500 години. Инициативата е на Музейната работилница за деца в Регионалния исторически музей и е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Любослава и Мария признаха, че е трудно, но не и невъзможно.

Експерти от музея показаха техниките в детския кът на културната институция на над 100 момичета и момчета от различни учебни заведения. Сред тях бяха и учениците Ралица, Анна-Мария, Теодор, Лилия, Майкъл, Александър, Даниел, Моника, Любослава и Мария, които са от клуб “Краезнание” при Шесто ОУ “Паисий Хилендарски”.

За Даниел и Моника изписването на глаголица бе интересно.

“В традиционната ни работилница основно се наблегна в изписването на буквите от глаголицата с помощта на туш и перо и да овладеят някои техники, използвани при създаване на първите печатни книги отпреди 500 години. Децата се запознават с интересна и любопитна информация около създаването на глаголицата, от кого и кога е създадена, както и кога е създадена кирилицата. Те видяха и оригинални ръкописи от фонда на музея, някои на повече от 300 години. Над 100 деца посетиха работилницата”, коментира  Мирослава Таскова, експерт в Регионален исторически музей-Кюстендил.