Недко Каблешков, Иван Пенев, Ценка Бакърджиева и Матей Матеев наредиха 30 картини в Сапарева баня, Виолета Атанасова почерпи гостите с череши от Коняво

Михаил Калдъръмов заедно с присъстващите на откриването художници Недко Каблешков и Иван Пенев

Четиримата големи кюстендилски художници Недко Каблешков, Иван Пенев, Ценка Бакърджиева и Матей Матеев представиха изложбата „Приятели“ в галерия „Васил Крапчански“ в гр. Сапарева баня. Изложени са общо 30 творби – масло и акварел, като повечето са планински и градски пейзажи, но има и портрети на Недко Каблешков, църкви и абстрактни творби на Ценка Бакърджиева.

Проф. Димитър Касабов, проф. Панайот Панайотов и Васил Соколов (вдясно)

Изложбата откри бившият директор на ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ Михаил Калдъръмов, който определи гостуващите художници като едни от най-изявените представители на съвременната кюстендилска школа. Самата изложба според него е един вид камерна, но много естетска. „21 поредни изложби правят през годините съвместно четиримата автори. Мисля, че те имат различни художествени търсения, но са обединени от една идея – една цел – за красота и хармония“, посочи Калдъръмов. За Недко Каблешков той припомни, че повече от 30 години е директор на ХГ „Владимир Димитров-Майстора“, а галерията се създава и обогатява своя фонд по негово време. Иван Пенев пък е работил като уредник, има повече от 20 изложби, а творбите му са притежание на частни колекции от страната и чужбина.

Милка Каблешкова, Виолета Атанасова и Богомил Благоев

„Имаме желанието тази галерия да се утвърждава като активно духовно средище. Убеден съм, че тази изложба допринася за това въпреки общинското безразличие. Желая на авторите нови творчески провокации“, каза още известният поет, който се изяви успешно с последната си книга и като детски писател.

„Правим тези изложби, защото галерията е малка, трябва да просъществува, иначе ще я закрият. Градчето се развива много добре, знаем, че е с много големи възможности“, каза Иван Пенев, който за втори път е в Сапарева баня. Той препоръча, за да се развива галерията добре, са необходими грижи, а фургонът до нея да се махне, понеже я загрозява. „Ние с удоволствие ще правим изложби, трябва да се поддържа един творчески живот тук. Галерията има своето място в Сапарева баня“, посочи още художникът и допълни, че природата тук е прекрасна и пленерите са един отличен начин да бъде показвана и така да бъде популяризирана в страната и чужбина. И се обърна към общинското ръководство с идеята да направят една хубава колекция от творби на гостуващи автори. Това би било едно огромно богатство за Сапарева баня, смята той.

Недко Каблешков се запита защо по римско време градът е носил това хубаво име Германея, а днес то се е изгубило. Той изрази възхищението си, че един малък град има толкова хубости, сред които изпъква гейзерът, че е такъв прекрасен център на туризма на пътя за чудесната Рила, а галерията – една скъпоценна перла, вписваща се чудесно в общия изглед на града.

Сред гостите бяха проф. Панайот Панайотов, председателят на представителството на СБХ в Сапарева баня Богомил Благоев, проф. Димитър Касабов. Недко Каблешков бе дошъл със съпругата си Милка Каблешкова. От Кюстендил пристигна и Виолета Атанасова заедно с кошница вкусни конявски череши, с които почерпи присъстващите. На откриването на изложбата бе и художникът Васил Соколов от Сапарева баня.