Танцьори от България, Грузия, Босна и Херцеговина, Румъния, Молдова и Македония пристигат в Дупница за фестивала „Мир на Балканите”

Воин Войнов

Хореографът Воин Войнов: Всички гостуващи състави са нови, с „Актавис” и „Дани” посрещаме над 800 участници

 

Танцови състави от 6 държави, сред които и България, ще участват в тазгодишния Международен фолклорен фестивал “Мир на Балканите”, който стартира до дни в Дупница. Във фолклорната фиеста ще се включат танцьори от Грузия, Босна и Херцеговина, Румъния, Молдова и Македония.

Момент от миналогодишния фестивал

„Всички участници от чужбина са нови, идват за първи път на нашия фестивал. Грузия, която традиционно вече години наред не пропуска „Мир на Балканите”, също е с нова формация – детски състав към Държавния ансамбъл в Тбилиси. От Молдова също пристигат деца, които учат в хореографско училище. Българските формации са 12, включително и ФТА „Актавис” и ДЮФА „Дани”, като всяка вечер на сцената ще има по 2-3 български състава. За заключителния концерт ще дойде втори състав от Македония. Фестивалът ще протече по традиционния начин. Различното е само това, че заради ремонта в жк „Бистрица” дефилето няма да тръгне оттам, а от градинката „Муструков”, обясни режисьор-хореографът Воин Войнов. Очаква се само от чужбина да пристигнат близо 300 танцьори. Българските танцьори са над 600, заедно с домакините – ФТА „Актавис” и ДЮФА „Дани”. Фестивалът е от 27 до 30 май. Припомняме, че “Мир на Балканите” е основан от Воин Войнов през 2002 г. в град Дупница. Това е първият Международен фолклорен фестивал в Югозападна България. От 2003 г. той става регионален и обхваща градовете Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Кочериново и Кюстендил. Проявата е ежегодна в рамките на четири дни в края на месец май, организатори са Сдружение “ФТА Дупница-2000” и община Дупница, със съдействието на Министерството на културата.
Фестивалът се провежда под егидата на НК на ЮНЕСКО за България и Министерството на културата. Няма конкурсен характер. Концертите са вечерни, след 18 часа на външна сцена.