Владимир Путин: Очакваме Бойко Борисов до дни в Русия

Руският президент за визитата на Радев: Добър сигнал за възстановяване на отношенията в пълен формат

 

Очакваме българския премиер Бойко Борисов до няколко дни у нас, каза Владимир Путин. Руският президент прие българския държавен глава Румен Радев в Сочи. Домакинът потвърди информацията за предстоящо посещение на българския министър-председател в Москва. Путин също заяви, че стокообменът между двете държави се е увеличил през 2017 г. Той също припомни за 140-ата годишнина от Освобождението на България от османска власт и за наближаващия 24 май. Путин завърши изказването си с “Добре дошли!”, предаде Канал 3. В отговор гостът поздрави Путин с преизбирането му. “Целта на моята визита е да възстановим на най-високо ниво диалога. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата”, каза още Радев.
“Смятам, че визитата на президента (Радев) е добър сигнал за възобновяване на руско-българските отношения в пълен формат”, заяви на свой ред Путин.

Срещата между двамата започна с акценти на руския президент върху предстоящото честване на Деня на славянската писменост 24 май и отпразнуваната вече 140-годишнина от Освобождението на България от османско владичество.

“Сега няма да засягам въпроси от икономически характер, само ще отбележа, че през миналата година наблюдавахме ръст на стокообмена, което не може да не ни радва. Но ние имаме далеч повече възможности от тези, с които днес се занимаваме, и от тези, които сме постигнали. След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва министър-председателя на България, с когото ще продължим тези дискусии”, каза Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

“Очаквам днес да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, за да констатираме не само силните традиции и огромния потенциал, който имаме, но и да обосновем необходимостта от реални действия. Имаме много взаимни интереси, както казахте – в търговията, икономиката, образованието и културата. Надявам се, че днес ще проведем откровен и задълбочен диалог, който да даде импулс на нашите правителства да продължат работата в тези посоки”, заяви на свой ред Радев.