Абитуриентът Габриел Разсолков от Кюстендил: Няма да уча висше, заминавам на работа в Германия, на матурите бяха допуснати неграмотни ученици

Габриел

Кирил Валентинов продължава образованието си в Москва, Ася Христова ще учи дизайн в Англия, Десислава Костадинова и Денислав Илиев гледат към Симеоново

 

Биология и здравно образование бе най-желаният предмет за втори зрелостен изпит в Кюстендил.

Кирил
Александър

На него се явиха 314 зрелостници. На английски език се явиха 187 младежи, география и икономика – 118, философски цикъл – 79, математика – 62, история и цивилизация – 21, испански език – 10, химия и опазване на околната среда – 7, руски език – 3 и физика и астрономия – 1.

Ася и Денислава
Димитър

Иначе от допуснатите в област Кюстендил 836 зрелостници на втората матура по избор се явиха 802-ма, което е 96% явили се. Не са се явили 34-ма зрелостници. Не са допуснати до ДЗИ 36 зрелостници. По време на изпита са анулирани 5 писмени работи.  На 2-ма зрелостници поради непредаден на квесторите мобилен телефон и на 3-ма за опит за преписване от хартиен носител.

Денислав Иванов и Денислав Илиев
Георги

Резултатите от държавните изпити ще бъдат обявени до 13 юни.

В ПГ по икономика и мениджмънт “Йордан Захариев” в Кюстендил изпит държаха момчетата и момичетата, предпочели биология и здравно образование. Малко преди 10 часа започнаха да излизат и първите зрелостници, като всички те бяха единодушни, че изпитът е бил доста лесен и са доволни.

Йоан

Габриел Разсолков завършва ПГ по туризъм “Н. Й. Вапцаров” и не смята да продължи образованието си във висше учебно заведение, тъй като смята, че в България всичко е с връзки: “Изпитът по биология бе лесен, но не смятам да уча някъде. Има ученици, които не могат името да си напишат, неграмотни са, но ги допуснаха до матурите. Затова предпочитам да работя, и то извън страната. Заминавам за Германия, където по моята специалност кетъринг ще взимам доста повече от тук, а и близките ми са там.” Не по този начин мисли неговият съученик Йоан Петров: “Очаквах изпитът по биология да е по-труден, но бе лесен и съм доволен от представянето си. Разбира се, ще разбера, като излязат резултатите. На матурата по български смятам, че се представих още по-добре. Чакам бала ми, за който съм готов, и след това ще решавам накъде ще потегля. Към момента работя като барман и съм доволен.”

Георги Василев също завършва Гимназията по туризъм и предпочете биологията за втората си матура. “Изпитът бе много лесен. За разлика от този по български език. Като изключим грешките от страна на министерството, там можех и по-добре да се представя. За абитуриентската съм готов напълно, но за живота – малко по-малко. Ще продължа образованието си и съм се насочил към Варна – „Национална сигурност”.

Димитър Мицев завършва Спортното училище в Кюстендил и не смята да напуска страната. Насочил се е към Национална спортна академия, където ще продължи да се занимава с борба. Като цяло е доволен от представянето си и на двата изпита – български език и биология.

За Ася Христова животът след Гимназията по туризъм ще продължи в чужбина: “Изпитът по биология не беше чак толкова затрудняващ и смятам, че се справих. По български език също ми бе лесно, така че съм доволна. Специалността, която завърших, е производство и обслужване на заведения за хранене и развлечения, но няма да се реализирам с нея в живота и рязко сменям посоката. Заминавам за Англия, където ще уча дизайн”.

Десислава Костадинова е очаквала също като повечето зрелостници, явили се на биология, че ще е по-трудно. “Очаквах по-трудни въпроси, но се оказа, че бе далеч по-лесно. Вярвам, че и на двете матури съм се справила добре и вече гледам към бала. Заложила съм на семпла рокля.

Както Ася и аз няма да продължа образованието си по специалността и се насочвам към Симеоново, където вече съм си подала документите.

Не по-различно е и мнението за лесен изпит по биология и на Александър Стоименов, който също завършва Гимназията по туризъм, специалност кетъринг: „За мен изпитът премина много добре. Вторият модул се реши по-бързо и се надявам всички да сме се справили на ниво и да имаме добри оценки. Сега ми предстои балът и чак след него ще взема решение накъде ще продължа. Животът е пред мен и засега важното е да си взема матурите. Все пак смятам да заложа при кандидатстването си с български език, а къде – ще видя. Сега е ред на купона и да се забавлявам на бала.

Кирил Валентинов бе първият, излязъл от сградата на ПГ по туризъм, където желаещи бяха избрали език. Зрелостникът от Природоматематическата гимназия бе избрал руски език, тъй като го знае перфектно, защото неговата майка е рускиня: „Причината да заложа на руски език е, че ще уча в Москва. Доволен съм от представянето и като цяло матурата бе лесна. В руската столица ще уча информатика и програмиране. Харесва ми там, имам условия за живот и най-вече смятам, че тази страна ще ми осигури добро бъдеще. За бала си съм заложил на елегантен костюм в черен цвят.”

Зрелостниците от ПГ по икономика и мениджмънт Денислав Иванов и Денислав Илиев се явиха на изпит по английски език. И двамата споделиха, че не е било трудно и са доволни. Денислав се е насочил да продължи образованието си в Югозападния университет в Благоевград, като още се колебае точно каква специалност да избере.

Денислав Илиев: „Матурата по английски определено бе лесна, докато тази по български – по-трудна. Като цяло съм доволен и смятам, че и на двете матури съм се справил. Ще кандидатствам в Симеоново за полицай и УНСС – международни икономически отношения, което е свързано с английския. Сега вече съм се настроил за бала, който ни е днес, и смятам да разпусна яко, а след това каквото дойде.